Afbeelding

Herindeling: Kracht door verbinding

Actueel 69 keer gelezen

Bernisse - In oktober zijn er een aantal bijeenkomsten geweest om het draagvlak te peilen voor gemeentelijke herindeling. Deze draagvlakmeting is samen met de herindelingscan en de stresstest verwerkt in het herindelingsontwerp dat de Bernisser gemeenteraad volgende week gaat bespreken.

Als de raad op 11 december ja zegt, wordt het plan acht weken ter inzage gelegd. Zienswijzen die in die periode worden ingediend worden verwerkt in het herindelingsplan dat in maart 2013 door de gemeenteraad goedgekeurd moet worden, wil de gemeentelijke herindeling met ingang van 1 januari 2015 een feit zijn.

De nieuwe gemeente zal 84.600 inwoners tellen en is daarmee de tweede gemeente in de regio Rijnmond. Welke naam de nieuwe gemeente krijgt is nog niet duidelijk, maar wel dat het een nieuwe naam moet zijn die recht doet aan de nieuwe gemeente. Als de gemeenten niet zelf met een nieuwe naam komen, krijgt de gemeente de naam van de grootste gemeente, zo heeft de rijksoverheid bepaald. Bij de keuze van een nieuwe gemeentenaam, die per 1 juli 2013 moet worden vastgelegd, worden de inwoners betrokken.

In het herindelingsontwerp wordt ook ingegaan op de bezwaren van vooral bewoners uit Oudenhoorn. Zij hebben aangedrongen op een grenscorrectie, zodat Oudenhoorn tot de gemeente Hellevoetsluis zou gaan behoren. In het herindelingsontwerp wordt de conclusie getrokken dat vanuit de inhoudelijke argumenten voor de fusie, de urgentie in de versterking van de bestuurskracht van met name Bernisse en de snelheid en zorgvuldigheid van besluitvorming, de voorgenomen ongedeelde fusie van beide gemeenten de meest gewenste en op dit moment de enig mogelijke variant is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant