Afbeelding

Ziekenhuis wil praten met nabestaanden

Actueel 74 keer gelezen

Spijkenisse - Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis (RPZ), waar mogelijk hartpatiënten zijn overleden na verkeerde diagnoses, wil in gesprek met de nabestaanden van de slachtoffers. De nabestaanden kunnen zaken bespreken met een nog te vormen commissie die alle gevallen moet gaan onderzoeken, zo meldt Novum.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis begon afgelopen week met de uitvoering van de maatregelen die ze door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) opgelegd kreeg. Het ziekenhuis trekt een externe deskundige aan als voorzitter van het regieteam dat het onderzoek gaat uitvoeren. Het RPZ is voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld door de IGZ. Inmiddels heeft een Tweede Kamerlid namens de PVV fractie schriftelijk vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Foute diagnose
In het ziekenhuis overleden twee jaar geleden 54 patiënten aan hartfalen of een hartaanval. Hoeveel van deze patiënten overleden door verkeerde diagnoses wordt onderzocht. Dat zegt interim-voorzitter Van Zoelen. Hij baseert zich op de resultaten van het onderzoek. Cardiologen van het ziekenhuis zouden foute diagnoses hebben gesteld doordat ze afgingen op verkeerde oordelen van laboranten en nalieten die te controleren. In het AD zegt Van Zoelen: "De onderzoekers hebben de indruk dat daardoor patiënten onnodig zijn overleden." Hij zegt dat hij zich te pletter is geschrokken van de eerste bevindingen. In het ziekenhuis zouden cardiologen patiënten ook hebben laten inslapen met behulp van morfine. Dat is in strijd met de richtlijnen. Mogelijk is dat ook op andere afdelingen gebeurd.

Verscherpt toezicht
Daarom worden volgens de interim-voorzitter nu ook de afdelingen neurologie, longgeneeskunde en interne geneeskunde onderzocht. Verder richt het regieteam zich op de manier van handelen van artsen bij het levenseinde van patiënten. Het ziekenhuis heeft de landelijke regelgeving hierover nadrukkelijk besproken met de betrokken medisch specialisten en ziet extra toe op de naleving van die regels in het ziekenhuis. Ook neemt het ziekenhuis maatregelen om het toezicht op arts-assistenten aan te scherpen.

Cardiologie
Het ziekenhuis besloot vorige week dinsdag na overleg met de IGZ de verpleegafdeling Cardiologie te sluiten en de zes betrokken patiënten aan het Maasstad Ziekenhuis over te dragen. Cardiologie van het Maasstad Ziekenhuis is nu eindverantwoordelijk voor de cardiologische zorg van patiënten van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. De polikliniek Cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is - met toestemming van de IGZ - wél open en staat ook onder supervisie van het Maasstad Ziekenhuis. De onderzoeken van het regieteam worden openbaar gemaakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant