Afbeelding

Papegaaiduiker duikt op in de Vogelklas

Actueel 83 keer gelezen

Regio - Af en toe krijgt Stichting Vogelklas Karel Schot in Rotterdam bijzondere gasten binnen. Vorige week bracht de Dierenambulance een jonge verzwakte Papegaaiduiker, een soort die normaal alleen op kale rotsen in het hoge noorden te vinden is.

De vogel met de karakteristieke snavel was op een schip met bestemming Rotterdam terecht gekomen. “Voor zover bekend is dit de eerste Papegaaiduiker die de Vogelklas aandoet,” aldus Monique de Vrijer, beheerder van de Vogelklas.

Een bijzondere reisDe papegaaiduiker werd gevonden op een schip uit Aberdeen (Schotland). Vermoedelijk kwam hij daarop terecht toen hij vermoeid raakte en een stek zocht om uit te rusten. Het schip was op weg naar de haven van Rotterdam, waar de verstekeling werd opgemerkt. De reis eindigde toen een medewerker van de Dierenambulance hem bij de Vogelklas in Rotterdam afleverde, waar hij nu wordt verzorgd om hopelijk uiteindelijk weer in vrijheid gelaten te kunnen worden. De papegaaiduiker heeft een week aan boord gezeten. In die tijd heeft hij niet of nauwelijks gegeten. De eerste taak van de medewerkers van de Vogelklas was daarom hem stabiel te krijgen. Na wat rust en voeding voelde hij zich duidelijk al wat beter; na een aantal uur begon hij voorzichtig wat vis te eten. De Papegaaiduiker zit echter ook onder de olie. Zodra de vogel is aangesterkt zal hij worden gewassen, om de olie uit het verenkleed te krijgen.

Zeldzaam voor Nederland
Papegaaiduikers zijn geen zeldzame vogels, maar ze worden zelden in Nederland aangetroffen. Sinds de jaren tachtig zijn slechts zo’n 100 exemplaren langs de Nederlandse kust waargenomen, waar ze bij harde wind aan land komen. Vaak gaat het ook om olieslachtoffers. Papegaaiduikers broeden in kolonies op rotspartijen in Schotland of Scandinavië.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant