Afbeelding

Aanpak leefbaarheid Zuidwest

Actueel 115 keer gelezen

Spijkenisse - Gemeente en woningcorporaties trekken de komende jaren geld uit om de leefbaarheid in Spijkenisse Zuidwest te verbeteren. Dat staat in het concept Wijkontwikkelingsplan.

Zuidwest bestaat uit de buurten Akkers-Centrum, Voorden, Gaarden, Dreven, Donken, Kreken, Vriesland en Vogelenzang-Zuid. De buurten werden gebouwd in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Van oorsprong gezinsvriendelijke, maar door een veranderde bevolkingssamenstelling is de sfeer veranderd en zijn de onderlinge contacten verminderd. De bewoners van Zuidwest geven via de leefbaarheidsmonitor aan dat de wijk achteruit gaat.

Plannen voor wijk
Om te voorkomen dat Zuidwest een echte probleemwijk wordt, gaan gemeente, Maasdelta, De Leeuw van Putten, Woonbron en andere betrokkenen vanaf volgend jaar plannen voor de wijk opstellen. De maatregelen in die plannen moeten ertoe leiden dat meer kansrijke gezinnen naar Zuidwest komen. Ook is er aandacht voor de sociale problematiek, de betrokkenheid bij de buurt en de uitstraling van de woonomgeving. Gemeente en woningcorporaties delen de kosten.

Zomerschool en voorpost
Vooruitlopend op de plannen wordt alvast een aantal initiatieven genoemd in het Wijkontwikkelingsplan. Zo zijn er concrete plannen voor een zomerschool; een primeur voor Spijkenisse. Daar worden kinderen met een achterstand in de vakantie bijgespijkerd. Careyn is van plan een inloopcentrum te starten in het gezondheidscentrum aan de Lenteakker. Dat is een laagdrempelige ‘voorpost’ van de echte hulpverlening. Een opmerkelijk idee is om jongeren in ruil voor het behalen van hun diploma een doorstroomgarantie naar een passende woning in de wijk aan te bieden. Ook een speelvoorziening ten westen van Wijkcentrum de Akkers wordt genoemd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant