Afbeelding

Debat roept nog meer vragen op

Actueel 64 keer gelezen

Spijkenisse - Trots op Nederland hoopte vorige week duidelijkheid te krijgen over de kosten voor de ophoging van Molen Nooit Gedacht en de subsidieverlening. De beantwoording van de vragen riep alleen maar meer vragen op.

De partij wil vooral weten waarom de volledige kosten niet vergoed zijn, terwijl dit wel door de wethouder is toegezegd. Na de ophoging liet de gemeente de molenaar zitten met een restschuld van € 161.000, zo stelt de fractie. Ook wil Trots weten waarom een subsidie, die bedoeld was voor een langere periode, vorig jaar afgekocht is.

Ophoging enige oplossing
Wethouder ’t Hart gaat in zijn beantwoording even terug naar de reden van de ophoging. De gemeente had plannen voor het Stadsplein en de molenaar wilde de dierenwinkel ombouwen tot een pannenkoekenrestaurant. De bouwplannen liepen vast op de molenbiotoop en na lang onderhandelen werd voorgesteld de molen op te hogen. Daarbij werd toegezegd om bij alle plannen, met uitzondering van het theater, rekening te houden met de molenbiotoop. Alle kosten van de ophoging zouden voor rekening van de gemeente komen. De kosten voor het pannenkoekenrestaurant kwamen voor rekening van de molenaar. Tot zover geen problemen, al moest de wethouder de raad twee maal om krediet vragen omdat het eerste bedrag niet toereikend was om alle kosten te betalen. ‘Er was op verzoek van de raad geen onvoorzien opgenomen’, zo geeft de wethouder aan. ‘De raad heeft ooit besloten dat er bij een tekort opnieuw naar de raad gestapt moest worden voor een aanvullend krediet’.

Subsidie geen subsidie
De onderhoudssubsidie is volgens de wethouder geen subsidie maar een uitvoering van een afspraak die in de overeenkomst met de molenaar is vastgelegd, namelijk de verplichting van de gemeente om de toekomstige onderhoudskosten van de molen te betalen. Dat zou om een bedrag van maximaal € 14.000,-- per jaar gaan gedurende 20 jaar maar om bureaucratie en extra kosten te voorkomen, is vorig jaar besloten om een bedrag van € 140.000,-- in één keer uit te keren. Een jaarlijkse schouw is niet meer nodig en scheelt kosten. Trots is het daar niet mee eens. ‘Je kunt wel een bedrag in één keer uitbetalen, maar dan moet je nog controleren of het gebruikt wordt voor het doel dat het bestemd is’.

Staartje
‘De gemeente heeft alle kosten van de ophoging betaald. Het deel dat niet betaald is, heeft te maken met kosten die gemaakt zijn voor het restaurant’, zo legt de wethouder uit. ‘Die kosten zijn voor de molenaar’. Trots is niet tevreden over de beantwoording en zal in een later stadium op de kwestie terug komen. Het verhaal rond de ophoging krijgt dus nog een staartje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant