Afbeelding

Geef Hekelingen een ontsluitingsweg

Actueel 100 keer gelezen

Hekelingen - Al vanaf het eerste moment dat de gemeente bekend maakte in Hekelingen woningen te willen gaan bouwen, hebben de bewoners erop gehamerd dat er een extra ontsluitingsweg moest komen. ‘We kunnen niet tegen woningbouw zijn omdat meer inwoners een impuls kunnen geven aan de voorzieningen in het dorp’, aldus een van de Hekelingers. Alleen de straten in Hekelingen zijn smal en kunnen de verkeersdruk die ontstaat bij meer inwoners niet aan.

In het geval van Heer en Meester, het bouwplan voor de meer kapitaalkrachtigen, zou de verkeersdruk nog net kunnen, zo werd destijds aan de bewoners voorbehouden. Echter Heer en Meester loopt niet volgens planning en nu heeft de gemeente een nieuw plan ontwikkeld. In het plan Park Waterrijk gaat het om vrijstaande woningen, twee en drie onder één kap en flexwoningen, die geheel gelijkvloers zijn. Bewoners krijgen alle vrijheid om de woningen naar eigen smaak aan te passen met een dakkapel, uitbouw etc. De tuinen grenzen aan het water, de straatjes kronkelen tussen het groen. Een schitterend plan, maar … In plaats van 34 woningen komen er nu 97 woningen waarvan de bewoners door vier smalle straatjes Hekelingen moeten zien te verlaten.

Bewoners willen ontsluitingsweg
Vorige week hebben de bewoners zich dan ook in grote getale laten zien op zowel de door Hekelings Belang georganiseerde informatieavond, als op de avond die de gemeente georganiseerd had. Zoals bij ieder plan zijn er voor- en tegenstanders maar hier overheerste die ene vraag: hoe wordt de ontsluiting geregeld? De meest simpele oplossing is om de bouwweg om te zetten naar een definitieve weg die de ontsluiting van de nieuwe wijk regelt. De bestaande straten worden dan ontzien. Meer verkeer, zeker de vrachtwagens met bouwmateriaal, brengt niet alleen schade toe aan het wegdek maar ook aan de niet onderheide woningen. Een extra ontsluitingsweg voorkomt die schade, laat de kern van Hekelingen zijn rust behouden en verhoogt de veiligheid van de andere weggebruikers.

Investering weggegooid geld
Tijdens de vergadering van de commissie ROB lieten ook bewoners van Heer en Meester zich horen. Zij vragen zich af waarom de gemeente niet vasthoudt aan de uitgangspunten van het plan en nu weer kiest voor kwantiteit in plaats van kwaliteit. Er was immers bij de start van het project al bekend dat het een zaak van lange adem zou zijn voor alle kavels verkocht waren. De zes families die een kavel gekocht hebben, voelen zich gedupeerd door de plannen die het project een uitstraling van een vakantiepark oplevert. ‘Waarom kiest u voor een lagere prijsklasse? Waarom stuurt u aan op planschade?,’ vroeg een van hen. Een andere bewoner verbaast zich er over dat Heer en Meester vanwege de kosten van de kaart geveegd wordt, terwijl bij de bibliotheek en het theater ondanks hogere kosten wel vastgehouden is aan het hoge kwaliteitsniveau. Hij nam direct de kans waar om te wijzen op de buitenruimte in Heer en Meester, waar het onkruid 1,5 meter hoog staat, de lantaarnpalen met Duck tape vastzitten en betonnen rioolpijpen dienst doen als bloemen/onkruid-bak. De pioniers in de wijk hebben geïnvesteerd in een leefomgeving, die nu rigoureus anders wordt.

Onderzoek
Wethouder Mourik heeft op de informatieavond toegezegd dat er een aanvullend onderzoek gedaan zal worden naar de gevolgen van parkeren, verkeer en doorstroming, De bewoners hebben weinig vertrouwen in een gunstige afloop van een dergelijk onderzoek, maar krijgen steun vanuit de politiek. Diverse fracties hameren op een goede ontsluiting van Hekelingen. ONS heeft zelfs al laten weten dat de infrastructuur voor hen van doorslaggevend belang zal zijn bij het wel of niet akkoord gaan met het plan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant