Afbeelding

Ontdek Spijkenisse: Beerenplaat

Actueel 252 keer gelezen

Open Monumentendag, een mooie gelegenheid om kennis te maken met de monumentale en historische plekken van Spijkenisse en Hekelingen! Op 8 september bent u tussen 10.00 en 17.00 uur welkom op diverse plekken, die niet altijd toegankelijk zijn.

De bekende erfgoedlocaties en partners van de Open Monumentendag in Spijkenisse doen dit jaar ook weer mee. Daarnaast worden zij aangevuld door locaties en partners die bij het thema van dit jaar: Groen van Toen, passen. De komende weken stellen alle deelnemers aan de Open Monumentendag in Spijkenisse zich aan u voor.

Natuurwandeling Beerenplaat

Wie bent u en wat is uw functie binnen uw organisatie?
Mijn naam is Wicher Pen en ik ben boswachter bij Staatsbosbeheer op de Zuid-Hollandse Eilanden.
Met mijn collega's beheren wij verspreid in het genoemde gebied ruim 5500 ha bossen en natuurgebieden. Soms gaat het om grote gebieden zoals de Hellegatsplaten bij Ooltgensplaat of de Oeverlanden Hollands Diep tussen Numansdorp en Strijensas. Vaak gaat het om kleine gebieden zoals het Mallenbos of de Beerenplaat, beide bij Spijkenisse.
Wij beheren al die gebieden om de natuur te behouden maar ook om mensen daar van mee te laten genieten.

Wat is/doet uw organisatie?
Staatsbosbeheer beheert landelijk ruim 250.000 ha bos- en natuurgebied. Wij doen dat al sinds 1899. Uiteraard zijn we klein begonnen met het Haagse Bos, de Schoorlse Duinen, Texel, het Kootwijkerzand en het Mastbos bij Breda. Vooral na de Tweede Wereldoorlog is Staatsbosbeheer hard gegroeid en die groei zet nog steeds door. Bij Spijkenisse wordt binnen enkele jaren de Wolvenpolder een nieuw natuurgebied wat door Staatsbosbeheer beheerd zal gaan worden.

Waarom moeten de bezoekers van de Open Monumentendag vooral bij u langskomen?
De excursie op 8 september gaat naar de Beerenplaat. Dit is geen groot natuurgebied, maar het is er wel heel bijzonder. De Oude Maas is op dit moment in de Delta de enige rivier met het oorspronkelijke getijverschil van meer dan één meter. Dit grote verschil tussen eb en vloed zorgt voor een heel bijzondere flora, de zoetwatergetijdenflora met soorten als Zomerklokje, Bittere Veldkers en Spindotter. Ook is op de Beerenplaat nog steeds herkenbaar hoe het gebied vroeger beheerd werd. Er zijn nog biezenvelden, er is nog rietland en er zijn nog doorgeschoten grienden. Natuurlijk zitten er ook de nodige vogels. Denk daarbij vooral aan de volgende soorten: Aalscholver, Fuut ,Rietgors, Blauwe Reiger, Kleine Karekiet etc.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant