Afbeelding

Odfjell gedeeltelijk stilgelegd

Actueel 93 keer gelezen

Regio - Het tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek gebied is vrijdagmiddag door Milieudienst DCMR en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) bestuursdwang aangezegd, in aanvulling op eerdere handhavingsmaatregelen. Bij vijf tanks is onvoldoende bewezen dat blus- en koelvoorzieningen in orde zijn waardoor sprake is van een ernstig veiligheidsrisico.

Het bedrijf moest deze vijf tanks uiterlijk afgelopen zondagmiddag leeggehaald hebben. Nog eens vijftien tanks dateren uit dezelfde bouwperiode als de vijf en hebben dan ook een vergelijkbare constructie. Deze tanks vormen mogelijk ook een veiligheidsrisico en moeten daarom uiterlijk donderdagmiddag leeg zijn, tenzij het bedrijf kan aantonen dat de koel- en blusvoorzieningen in orde zijn. Ook is geëist bij de bestuursdwang dat het bedrijf zorgt voor extra maatregelen om in de tussentijd een incident te voorkomen. Het bedrijf moet regelen dat er 24 uur per dag een brandweereenheid aanwezig is op het bedrijf. Odfjell meldde zondag op haar website dat ze de deadline met enige uren moest overschrijden, met goedvinden van DCMR. Verder stelt het bedrijf dat ze gestart is met een controle van de koel- en blusinstallaties van 50 tanks.

Openstaande overtredingen
Vorige week meldde DCMR dat bij een aantal bedrijven in het Rijnmondgebied dat risicovolle stoffen verwerkt, de zogeheten BZRO bedrijven, in 2011 overtredingen door Inspectie Leefomgeving en Transport werden vastgesteld die nu nog niet verholpen zijn. Een van de meest opvallende is de Botlekvestiging van Spijkenisser transportbedrijf De Rijke. Daar werden destijds 30 overtredingen vastgesteld. Het bedrijf heeft een aantal problemen opgelost en beloofde daags na het bekend worden van de lijst dat ze alle nog openstaande overtredingen voor 1 oktober zal oplossen. Desondanks legt milieudienst DCMR het bedrijf binnenkort wel een dwangsom op. Het is nog niet bekend hoe hoog de dwangsom is en welke hersteltermijn wordt gegeven.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant