Afbeelding

Ambulances vaak te laat

Actueel 66 keer gelezen

Spijkenisse - In 320 van de 415 gemeenten in Nederland komen de ambulances te vaak te laat bij levensbedreigende situaties. Dat blijkt uit een analyse van de aanrijtijden van 1,3 miljoen ambulanceritten in 2010 en 2011, onderzocht door de redactie van RTL Nieuws.

Ambulances moeten bij levensbedreigende situaties binnen een kwartier ter plekke zijn. Afgesproken is dat ambulances in 95 procent van de gevallen binnen die norm blijven. In 77 procent van de gemeenten halen de ambulancediensten die norm niet.

In Spijkenisse kwam de ambulance bij 506 van de 3969 levensbedreigende gevallen te laat. Dat is 12,7%. Daarmee staat Spijkenisse op de 304e plaats van de 415 gemeenten in Nederland. Van de 1469 niet-levensbedreigende gevallen kwam de ziekenwagen in 113 ritten te laat. Dat is 7,7%. Bernisse staat nog lager op de lijst. Daar kwam de ambulance bij 115 van de 574 levensbedreigende gevallen te laat. Dat is 20,0%. Daarmee staat Bernisse op de 373e plaats van de 415 gemeenten in Nederland. Van de164 niet-levensbedreigende gevallen kwam de ziekenwagen in 4 ritten te laat. Dat is 2,4%.

'Elke seconde telt'
Volgens Roelf Breederveld van de Vereniging voor Traumachirurgie kan dat het verschil tussen leven en dood uitmaken. "Er zijn natuurlijk heel veel patiënten bij wie eerste hulp niet zo noodzakelijk is, althans niet binnen heel korte termijn. Maar er is een aantal patiënten waarbij eerste hulp op korte termijn noodzakelijk is. En dan denk ik echt aan de grotere ongevallen. Dan telt elke seconde." Landelijk gezien kwamen ambulances in Nederland bij 7 procent van de ritten te laat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant