Afbeelding

'Nachtegaal nog niet dood'

Actueel 98 keer gelezen

Spijkenisse - Wederom een ingezonden brief over de affaire rondom de Nachtegaal. Ditmaal van 'Actieteam de Nachtegaal'.

De afgelopen tijd is de openbare daltonschool De Nachtegaal door de plannen van de gemeente Spijkenisse negatief in het nieuws geweest. De gemeente is van plan het gebouw van de Nachtegaal te slopen. Echter voor eerder toegezegde nieuwbouw is geen geld. De nieuwbouwplannen staan al jaren in de wachtstand vanwege ontwikkelingen binnen het gemeentelijk huisvestingsbeleid voor primair onderwijs. Nog niet zo heel lang geleden, namelijk in april 2010 heeft de gemeente een definitief besluit over voorgenomen nieuwbouw op de huidige locatie van de Nachtegaal aan de eksterlaan genomen. Nieuwbouw voor de nachtegaal zou op de huidige locatie worden gerealiseerd. Nog geen twee jaar later neemt de gemeente eenzijdig een besluit, dat haaks slaat op eerdere toezeggingen en besluitvorming. Tot ontsteltenis van leerlingen, ouders en leerkrachten gaat de gemeente hierbij volledig voorbij aan deze eerdere besluitvorming.

Nu heeft de gemeente als oplossing bedacht, dat de school dan maar naar leegstaande lokalen in de wijk Het Sterrenkwartier of zelfs naar andere wijken zou moeten verhuizen. Dat dit geen goed plan is, daar zijn de kinderen, de ouders en het team van de Nachtegaal van overtuigd. Daarom hebben de ouders en alle meesters en juffen een comité opgericht voor het behoud van onze school in het centrum.
Het gebouw van de school aan de Eksterlaan is verzakt en versleten; dat is al jaren bekend. Daarom beloofde de gemeente Spijkenisse al jarenlang, dat er een mooi nieuw gebouw voor de kinderen zou worden gebouwd. Deze belofte wordt door de gemeente nu niet nagekomen. Dat is heel jammer, want deze school biedt al vijfenvijftig jaar een veilige leeromgeving aan veel kinderen uit het centrum van de stad en sinds vijf jaar ook nog eens aan een groot aantal kinderen uit andere wijken, waarvan de ouders hebben gekozen voor daltononderwijs voor hun kinderen.

Een gemeente, die haar centrum zo prachtig vernieuwt, kiest ervoor het openbaar onderwijs in datzelfde centrum op te heffen. Nieuwe, jonge bewoners, die in het centrum van de jonge stad komen wonen, vinden daar geen openbare school voor hun kinderen. Hoe dit mogelijk is, is voor de ouders, kinderen en leerkrachten een groot raadsel. Om dit raadsel verder te ontrafelen is deze kwestie voorgelegd aan leden van de Tweede Kamer van de commissie onderwijs. Ook de landelijke politiek heeft zich het lot van onze school aangetrokken en zal de verantwoordelijk minister van onderwijs hierover bevragen.

Het verdriet en onbegrip bij de kinderen is groot. Gelukkig staan achter de kinderen een grote groep strijdbare ouders, die er alles aan doen om voor de Nachtegaal een goed onderkomen te krijgen. Deze ouders en de leerkrachten geven het niet op en blijven zoeken naar een goede oplossing. Want een school verhuizen uit haar omgeving is voor de Nachtegalers geen optie!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant