Afbeelding

Monumenten, om nooit te vergeten

Actueel 102 keer gelezen

Spijkenisse - Op Donderdag 21 juni worden de laatste 14 Stolpersteine gelegd in Spijkenisse (5) en Zuidland (9). Kleine monumenten, om nooit te vergeten.

Stolpersteine, in het Nederlands struikelstenen, zijn gedenkstenen met de naam van de slachtoffers, hun geboortedatum en de datum waarop zij werden vermoord in één van de concentratiekampen. Ze zijn niet bedoeld om letterlijk over te struikelen, maar figuurlijk met hoofd en hart. De kunstenaar Gunter Demnig, die de Stolpersteine heeft bedacht, komt ze zelf leggen. Inmiddels heeft hij in veel landen van Europa al een spoor van meer dan 30.000 stenen gelegd.

Het project 'Stolpersteine op Voorne-Putten' is een initiatief van de Stichting Behoud Synagoge Brielle en wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van DeltaPORT Donatiefonds, Stichting Carpe Diem, Zuster Visserfonds, Mediataal Mediaproducties en veel particulieren. Vorig jaar is begonnen met het gedenkstenenspoor voor de huizen in Brielle, Oostvoorne, Hellevoetsluis en Heenvliet waar tot 1942 Joden woonden die in dat jaar werden gedeporteerd. Niemand kwam terug.

Zo verdwenen van Voorne-Putten de Joodse families: Cohen, Gazan, Katan, Philipse, van Blankenstein, Wessels, Van Dijk, Levie en de dames De Vries, Frenkel, Goudsmid. De oudste werd 97 jaar en de jongste twee nog maar 7 jaar. Dit jaar is dat 70 jaar geleden.Die gebeurtenis staat voorgoed op het netvlies van allen die er bij stonden.

Als de laatste 14 stenen zijn gelegd voor Jaantje de Vries en de families Levie in Spijkenisse en Zuidland, liggen er 45 gedenkstenen voor 45 Joodse medeburgers. Ze werden vermoord in Auschwitz, Sobibor, Bergen-Belsen of ergens in Midden-Europa.

Het programma van die dag is als volgt:
Om 9 uur zal Gunter Demnig op de Voorstraat nr. 14 in Spijkenisse, tijdens een korte plechtigheid, beginnen met het leggen van de vijf steentjes voor Sally en Mina Levie en de kinderen Charles en Elly en hun oude tante Jaantje de Vries. De steentjes worden aangereikt door volwassenen en kinderen.

Omstreeks kwart voor 10 is hij in Zuidlland. Op Stationsweg 29 wordt een steen geplaatst voor Maan Levie. Daarna bij Hoofd 14 voor Simon Levie en Hoofd 4 voor Jaap en Philip Levie en diens vrouw Henrika Hoogstraal. Tenslotte voor Ring 2 (restaurant FoodAnDrink) waar Pienas en Mina Levie met hun kinderen Meijer en Sophietje woonden. Bij iedere steenlegging is ook een korte plechtigheid waarbij familieleden en leerlingen van de drie basisscholen en Joodse leerlingen uit Capelle aan de IJssel betrokken zijn. De plechtigheid wordt afgesloten bij de muziektent met muziek en toespraken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant