Afbeelding

Drie jaar in hoger beroep ontuchtzaak

Actueel 73 keer gelezen

Spijkenisse - Op 6 september 2011 veroordeelde de Rotterdamse rechtbank de inmiddels 60-jarige Teunis J. uit Hekelingen tot 18 maanden gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging voor het plegen van ontuchtige handelingen met een 17-jarige licht autistische jongen in september 2009 te Brielle.

J. was het niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep bij het Gerechtshof in Den Haag. De TBS-maatregel werd opgelegd ondanks dat het Pieter Baan Centrum zich onthield van advies omdat de verdachte weigerde mee te werken aan het onderzoek. Het slachtoffer was de verdachte behulpzaam bij enkele hondentrainingen en heeft onder dwang ontuchtige handelingen moeten ondergaan.

De verdachte had een trainingsschema en een contract opgesteld waarin onder andere omschreven stond dat het slachtoffer een geldbedrag zou krijgen wanneer hij examen zou doen voor een hondentraining. Onderdeel van de hondentraining was het spelen van drenkeling en het daarna opwarmen van het lichaam door seksuele handelingen. Om de menselijke geur bij een sorteerproef te kunnen gebruiken, zou er door het slachtoffer vier keer per training sperma moeten worden afgestaan.

‘Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan feitelijke aanranding van de eerbaarheid door met geweld en op slinkse wijze het slachtoffer te dwingen te dulden dat verdachte seksuele handelingen bij hem uitvoerde. Verdachte heeft zich in 1998 en 2007 ook al schuldig gemaakt aan soortgelijke feiten', aldus de advocaat-generaal (OM) op de zitting. Verdachte is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. In de visie van het OM is er bij verdachte sprake van een geestelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens, die ook aanwezig was ten tijde van het plegen van het strafbare feit.

‘Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 3 jaar en oplegging van de maatregel van terbeschikkingstelling met dwangverpleging is geboden. Het strafrechtelijk verleden van verdachte en het feit dat verdachte enkele maanden na het uitzitten van een langdurige gevangenisstraf ter zake van een soortgelijk delict het onderhavige feit heeft gepleegd, heeft geleerd dat het opleggen van een langdurige gevangenisstraf onvoldoende bescherming voor de maatschappij biedt, zoals ook uit de rapportages van een psychiater en psycholoog blijkt', aldus het OM. Vorig jaar eiste het OM dezelfde straf. Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant