Afbeelding

Ziekenhuis miljoenen in de min

Actueel 49 keer gelezen

Spijkenisse - Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse staat sterk onder financiële druk. Het voortbestaan van de organisatie is afhankelijk van het realiseren van bezuinigingen en de bereidheid van andere partijen om de financiering te verschaffen. Dat stelt PricewaterhouseCoopers Accountants in het jaarverslag van het ziekenhuis.

Het negatieve resultaat over 2011 komt neer op 5,1 miljoen. In 2010 was het resultaat nog 1,1 miljoen. De opbrengsten stegen weliswaar met 1,8 miljoen, maar de bedrijfslaten stegen met 6,1 miljoen. Belangrijkste reden hiervoor waren de stijging van de personeelskosten. Door meer ZZP-ers in te zetten, steeg de productie. Maar in combinatie met nog niet gerealiseerde bezuinigingen, liepen de kosten toch te hoog op, zo meldt zorgvisie.nl.

Bezuiniging 2012
Komend jaar wil het ziekenhuis circa 5,5 miljoen bezuinigen. De vernieuwde beddenindeling, verbeterde opname en ontslagproces en efficiëntere inzet van personeel (vooral ZZP-ers) moeten ervoor zorgen dat het verlies wordt omgebogen tot een nihil resultaat in 2012, zo stelt de raad van bestuur in het verslag. Lichtpuntje is dat het ziekenhuis nog steeds beschikt over een voldoende solvabiliteit

Financiële positie onder druk
In het jaarverslag laat het ziekenhuis weten dat de liquiditeitspositie van de organisatie sowieso tot medio 2013 onder druk staat. Reden hiervoor is de late contractering met zorgverzekeraars, het niet kunnen factureren van DBC-zorgproducten, terugbetalingsverplichting aan zorgverzekeraars na te hoge NZa tarieven in het A-segment en de negatieve exploitatie in 2010 en 2011.

Het ziekenhuis heeft met verzekeraars CZ, Achmea en VGZ gekeken naar het productie en omzetniveau 2012. Hierbij komt naar voren dat er geen ruimte is voor de gewenste en beoogde groei. De begroting voor 2012 is daarop aangepast. Wel zijn er afspraken gemaakt over voorlopige bevoorschotting om het factureringsprobleem op te lossen. Het ziekenhuis verwacht op korte termijn de eerste DOT-facturatie te realiseren.

Bancaire lening
De bank heeft inmiddels aan het ziekenhuis laten weten dat zij openstaan voor het verstrekken van een lening. Begin juli zal daar nader overleg over plaatsvinden. Daarbij wordt ook gekeken naar de bereikte resultaten en of de ingezette bezuinigingen ook gevolgd worden.

Toekomst van het ziekenhuis
De raad van bestuur heeft nog zeker vertrouwen in de toekomst van het ziekenhuis. Komend jaar wordt de samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis weer opgepakt als zij een nieuw bestuur gevormd hebben. ‘Samengevat wordt 2012 een belangrijk jaar met zowel kwalitatief als financieel flinke uitdagingen. We hebben er alle vertrouwen in dat het Ruwaard van Putten de juiste lijn te pakken heeft’, aldus de vooruitblik van het bestuur.

Bron: zorgvisie.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant