Afbeelding

'Samen komen we er wel uit'

Actueel 200 keer gelezen

Spijkenisse - In elke straat kunnen ruzies en conflicten ontstaan. Ruzies over het lawaai van de kinderen, de blaffende hond, vuil in de voortuin, de hoogte van de heg of de manier waarop de buren de auto parkeren. Een buurtbemiddelaar kan buren helpen er samen uit te komen.

Buurtbemiddeling werkt met vrijwilligers. Gewoon buren die het belangrijk vinden iets bij te dragen aan de leefbaarheid in de stad. Aad Walraven is al vijf jaar buurtbemiddelaar en vertelt hoe buurtbemiddeling eigenlijk werkt. "Iemand schakelt buurtbemiddeling in, vanwege overlast door een blaffende hond bijvoorbeeld. Een buurtbemiddelaar werkt nooit alleen, dus met zijn tweeën gaan we in gesprek met de persoon die de bemiddeling heeft aangevraagd. Voor dit eerste gesprek gaan we thuis langs bij de aanvrager, tenzij deze het gesprek liever ergens anders voert."

"Na dit eerste gesprek zoeken we contact met de buren. We leggen uit wat we doen en vragen of we langs mogen komen voor een gesprek. We zijn onafhankelijk en nemen geen positie in en horen zo van beide kanten het verhaal aan. Uiteindelijk volgt dan een afspraak waar allebei de buren bij aanwezig zijn. Dit gesprek is altijd op neutraal terrein, bijvoorbeeld in een wijkcentrum."

"De rol van de buurtbemiddelaar in dit gesprek is sturend. We zorgen dat de buren elkaar uit laten praten en helpen hen zelf een oplossing voor het probleem te verzinnen. Doordat we de betrokken partijen helpen zelf de uiteindelijke oplossing verzinnen, willen ze er uiteindelijk vaak echt voor gaan om weer op een goede manier met elkaar om te kunnen gaan” zegt bemiddelaar Aad. “Buren die elkaar al tijden niet meer gesproken hebben, lopen dan na een gesprek weer samen door dezelfde deur naar huis. Daar doe je het voor!"

Voor informatie, advies of bemiddeling kun je contact opnemen met Buurtbemiddeling, telefoonnummer: (0181) 69 68 65, e-mail: buurtbemiddeling@spijkenisse.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant