Afbeelding

Docu Bevrijding Rotterdam 1945

Actueel 246 keer gelezen

Regio - Op zaterdag 5 mei om 17.00 uur zendt TV Rijnmond Dolle Dagen Bevrijdingsfeesten Rotterdam 1945 uit. Een documentaire waarin acht ooggetuigen vertellen over hun herinneringen aan de bevrijding aan de hand van veel onbekend en uniek 8mm filmmateriaal.

De geïnterviewden maakten als kind of tiener de voedseldroppings mee. Ze zagen hoe vrouwen uit hun huizen werden gesleurd omdat ze met Duitse soldaten waren omgegaan. Ze waren getuige van plunderingen en van gewapende Binnenlandse Strijdkrachten in de straten.

Ze namen allen deel aan de massale vreugde bij de intocht van de Canadezen op 8 mei, gevolgd door de vele straatfeesten. Op zo’n buurtfeest begon Elly Roy haar zangcarrière. Jan Pijpers won een wit konijn met zijn versierde step in de Allard Piersonstraat en Leo Akkermans had net als veel andere Rotterdammers speciaal voor de bevrijding zijn laatste 8mm films bewaard.

Dolle Dagen Bevrijdingsfeesten Rotterdam 1945 is gemaakt in opdracht van het OorlogsVerzetsMuseumRotterdam voor de gelijknamige tentoonstelling in het museum Mei 2012. De film kwam mede tot stand dankzij de steun van het Gemeentearchief Rotterdam en RTV Rijnmond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant