Afbeelding

Asbest in Derde Merwedehaven

Actueel 93 keer gelezen

Regio - De PvdA Zuid-Holland wil dat het feitenonderzoek naar de storting van asbesthoudend materiaal in de Derde Merwedehaven wordt herstart en uitgebreid. Aanleiding is de berichtgeving van het NOS journaal van 29 april jl. waarin wordt gesteld dat er in de periode voor 2003 veel meer asbesthoudend materiaal is gestort dan tot nu toe door de provincie Zuid-Holland is gemeld.

PvdA Statenlid Petra Smits: ‘De negatieve berichten rondom asbest in de Derde Merdewedehaven stapelen zich op. De inwoners van Sliedrecht vechten al jaren voor openheid. Ze willen weten aan welke gevaren ze zijn blootgesteld. Nu blijkt dat ook voor 2003 asbesthoudende materiaal in de haven is gestort, moet de Provincie moet echt haar verantwoordelijkheid nemen en dus het feitenonderzoek herstarten en uitbreiden met de jaren 1993 tot en met 2002’.

De PvdA had al eerder aangegeven dat zij voorstander is van zowel snel als zorgvuldig onderzoek naar de feiten van de storting van asbesthoudende materialen in de Derde Merwedehaven. Met dit feitenonderzoek kan de GGD de gezondheidsrisico’s in kaart brengen. En daar hebben bewoners behoefte aan.

Het argument van de Provincie dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek is gestart, is volgens de PvdA geen reden om het feitenonderzoek op de lange baan te schuiven: Petra Smits: ‘Het OM doet onderzoek naar de jaren tussen 2006 en 2012. Het onderzoek naar de periode daaraan voorafgaand moeten we niet op te lange baan schuiven. Ook de feiten uit deze jaren zijn relevant voor het door de provincie toegezegde complete beeld van de storting van asbesthoudende materialen in de Derde Merdwedehaven’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant