Charles en Elly met Max, de enige die achterbleef.
Charles en Elly met Max, de enige die achterbleef.

Wie heeft informatie over ‘Max en de 45 die nooit terugkeerden’?

Algemeen 667 keer gelezen

De stichting Max XL is op zoek naar informatie, van welke aard dan ook, over de 45 Joodse inwoners die in 1942 vanuit Brielle, Geervliet, Heenvliet, Hellevoetsluis, Spijkenisse en Zuidland via Westerbork naar vernietigingskampen in Duitsland en Polen zijn vervoerd en nimmer terugkeerden. De meesten vonden de dood in de gaskamers van Auschwitz. 

De stichting Max XL is verantwoordelijk voor het door beeldhouwer Tineke Nusink uit Spijkenisse vervaardigde bronzen beeld en de bronzen plaquette van Max, de hond die alleen achterbleef nadat zijn baasjes Charles (15) en Elly Levie (10), samen met hun ouders Salomon (56) en Mina (50) en tante Jaantje de Vries (78) op 28 oktober 1942 uit hun huis annex slagerij aan de Voorstraat 220 (nu 14a) te Spijkenisse werden gehaald en vermoord. De financiën hiervoor werden door particuliere giften, het bedrijfsleven en Omroep Max bijeen gebracht. 

BOEK en MAX
Op zondag 26 januari 2025 zal voor de 80e keer de nationale herdenking van de Holocaust plaatsvinden. De stichting Max XL zal de dag ervoor het boek ‘De 45 die nooit terugkeerden’ presenteren. De auteurs daarvan zijn oud-Heenvlieter Jean-Philippe van der Zwaluw en Spijkenisser Joop van der Hor. Ze worden bij hun speurwerk naar nieuwe feiten en verhalen geholpen door o.a. schrijfster Riet de Leeuw van Weenen uit Zuidland, Bob Benschop van het Streekarchief Voorne-Putten, onderzoekster Janet van Klink, diverse historische verenigingen en genootschappen en ook deze krant. Het tweetal heeft al heel veel materiaal verzameld in de vorm van documenten, foto’s en persoonlijke verhalen. Vooral in het laatste zijn ze nog steeds geïnteresseerd. Er zullen niet veel ooggetuigen meer zijn en dus is de hoop gevestigd op de ‘oorgetuigen’ ofwel de (klein)kinderen van getuigen en mogelijk op zolder aangetroffen dagboekjes. “We willen echt de kleinste details zien te achterhalen over de Joodse gezinnen. Veel is reeds bekend en in tal van boeken en publicaties beschreven. Door onderzoek zijn ook al verscheidene nieuwe en aanvullende feiten boven tafel gekomen. Het gaat ons om de kleinste zaken die misschien de puzzel van 107.000 stukjes compleet weet te maken voor wat de ‘45’ betreft,” zegt Van der Zwaluw. “Ook zijn we op zoek naar helderheid over de rol van de politie, burgemeesters, ambtenaren, leden van het verzet. Wat hebben zij gedaan om deportatie te voorkomen of misschien juist wel mogelijk te maken?”

“De Joden werden vervoerd met het ‘moordenaartje’, de stoomtram van de RTM op Voorne-Putten die via Hoogvliet naar de Rosestraat in Rotterdam reed waar alle Joden, ook die van de Hoekse Waard en Goeree, naar Loods 24 werden gebracht en vandaar naar doorvoerkamp Westerbork waarna het transport richting station ‘De Dood’ reed, meestal de Juderampe, het stationsemplacement bij Birkenau-Auschwitz,” legt Joop van der Hor uit, die voorts ook heel graag meer te weten zou willen komen over de hond Max, nu symbool van trouw en verzet waarover twee verschillende versies de ronde doen. Werd hij opgevangen door kolenboer Aart Versteeg? Of toch door verzetsman Jan Lankhaar? Contact via b.mediathor@upcmail.com 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant