Afbeelding
Foto: Anne-Roos Radings - Capture Life

Restaurants passen kindermenu’s aan na oproep van kinderen

Algemeen 1.811 keer gelezen

Op Voorne-Putten is de afgelopen maanden iets opmerkelijks gebeurd: restaurants wisselden friet en gefrituurde snacks op de kinderkaart in voor groente, wraps en bowls. En dat alles in opdracht van kinderen

Voor veel volwassenen is uit eten gaan een beleving met de mooiste en lekkerste creaties. De chef-kok houdt rekening met kleur, structuur, temperatuur en smaken en maakt gerechten waar je je vingers bij aflikt. Het gemiddelde kindermenu staat in schril contrast met de volwassen beleving. Wat zou er gebeuren als we kinderen net als volwassen behandelen in restaurants? Dus geen kindermenu met patat, snacks en pannenkoeken, maar het geven van een échte keuze? Dat was de vraag en opdracht voor partners van het preventie-akkoord ‘Lekker Gezond’ Voorne-Putten. Dit akkoord, gestart in 2021 door o.a. de gemeentes Nissewaard en Voorne aan Zee, heeft als ambitie om de gezonde keuze de makkelijke keuze te laten zijn. Op woensdag 29 november in restaurant de Duinhoek in Hellevoetsluis werden de resultaten één van de projecten, ‘BonPetit’, gepresenteerd. 

Kinderen willen smaakvoller & bewuster eten
Kinderen van verschillende leeftijden en verschillende basisscholen op Voorne-Putten werd gevraagd wat zij het liefst eten in restaurants. Wat bleek? De kinderen kwamen met creatieve voorstellen. Opvallend veel kinderen zetten groenten op hun wensenlijstje en ook pasta (bij voorkeur met vis) bleek populair. Uiteindelijk werden er 20 kinderen geselecteerd die hun ideeën en voorkeuren mochten delen met chef-koks. Via brainstorm-, proef- en ‘kijkje in de keuken’-sessies gingen chef-koks en horecaondernemers in gesprek met de kinderen. Amber (9 jaar) vertelt: ‘Ik had een tekening gemaakt van noedels met wortels en mais, want ik vind tomaatjes niet lekker. Ik mocht met andere kinderen vertellen over mijn tekening en een echte chef-kok stelde mij allemaal vragen over wat graag in restaurant zou willen eten. Daarna gingen we samen van alles proeven, dat vond ik in het begin wel spannend. Tomaten vind ik nog steeds niet lekker, maar ik heb wel veel nieuwe grappige dingen geproefd.”\’

Karien Horsten, aanvoerder van het project, vertelt wat haar is opgevallen.’“Kinderen willen net zo goed iets te kiezen hebben als volwassenen. Als je ze meer de regie geeft, blijken ze hele verrassende keuzes te maken.’ Eén van de favorieten tijdens de brainstormsessies was de poké bowl. Een basis van rijst waarna kinderen zelf kunnen kiezen welke groente, fruit, vlees, vis of vleesvervanger zij toe willen voegen.’’Doordat ze hun eigen eten ‘bereiden’, merk je dat ze meer aandacht voor het eten hebben en er meer van eten’, aldus Horsten. 

Horeca luistert en past aan
Tijdens de presentatie van de resultaten overhandigde de wethouders van de twee gemeentes, Nissewaard en Voorne aan Zee, oorkondes aan alle kinderen. Daarnaast werd besproken wat het project had opgebracht. Wat bleek: de veelal bekende standaard ‘friet met snack’ heeft bij zeker 15 horecagelegenheden plaatsgemaakt voor do-it-yourself bowls, kleurige wraps of pasta’s en veel vis. José Wille, projectleider bij stichting PUSH, geeft aan ‘Toen we dit project startten, hoopten we natuurlijk op enthousiaste horecaondernemers, maar dat de chef-koks zo geïnspireerd zouden raken door de kinderen en het grote enthousiasme van iedereen overtrof ieders verwachtingen.’

Wethouder Hanneke Stengs-Nijhof van de gemeente Nissewaard is blij met het initiatief. ‘’Als gemeente zetten we steeds meer in op preventie, maar dat is vaak iets van de lange termijn. Het is bijzonder mooi om dit concrete resultaat te zien waardoor kinderen nog gemakkelijker een gezonde én lekkere maaltijd kunnen kiezen!’’ Ze hoopt dan ook dat veel restaurants het voorbeeld zullen volgen. Wethouder Janneke Postma van de gemeente Voorne aan Zee sluit zich hierbij aan: ‘Het is belangrijk kinderen te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes in voeding, want jong geleerd is oud gedaan! En hoe mooi is het dat kinderen nu echt zelf aan de slag zijn gegaan en zoveel restaurants hiervoor open hebben gestaan.

Beide gemeentes staan open voor soortgelijke initiatieven die zich richten op de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken. Heb je een goed idee of initiatief? Neem dan contact op met de gemeente via gemeente@nissewaard.nl. 

Deelnemende restaurants
Ook eens anders uiteten met kinderen? Bezoek één van de enthousiaste deelnemende restaurants: Restaurant Aan Zee, Oostvoorne | Hotel/Restaurant ’t Wapen Van Marion, Oostvoorne | Restaurant de Duinhoek, Hellevoetsluis | Paviljoen de Duinrand, Oostvoorne | Restaurant Morvarid, Spijkenisse | Kerels aan de Maas, Spijkenisse | De Brielsche Aap, Brielle | Kont van het Paard, Brielle | Momenti, Brielle | Brunotti Beachclub, Oostvoorne | Café Zinnig, Spijkenisse | ’t Havenhuys, Spijkenisse | Il Siciliano, Spijkenisse | ’t Havenhoofd, Hellevoetsluis | Café Merz, Spijkenisse.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant