Afbeelding
Foto: PZH

2,2 miljoen voor ontwikkeling platteland Zuid-Hollandse Eilanden

Algemeen 514 keer gelezen

Een samenwerkingsverband van de drie Zuid-Hollandse Eilanden kan komende jaren aanspraak maken op 2,2 miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling van het platteland. De provincie heeft het daarvoor opgestelde LEADER-programma onlangs goedgekeurd. Het verzamelen van vernieuwende projecten is de eerste stap. Bijzonder is dat betrokkenen uit de lokale gemeenschap zelf de meest kansrijke project-ideeën kiezen. Vanaf begin 2024 komt de subsidie beschikbaar. 

Behalve Zuid-Hollandse Eilanden zijn er nog drie plattelandsregio’s in de provincie voor wie 2,2 miljoen euro aan subsidies beschikbaar is. Het geld is bestemd voor kleinschalige projecten die bijdragen aan de leefbaarheid, landbouw, recreatie en/of natuur in het gebied. De regio’s, oftewel LEADER-gebieden, hebben hiervoor op uitnodiging van de provincie een lokale ontwikkelingstrategie ingediend voor de periode 2023-2027. “Onze eerste informatieavonden zijn drukbezocht. We waren zelfs een beetje overdonderd door de belangstelling”, vertelt Wim van Hooff, projectleider van de gebiedsgroep Zuid-Hollandse Eilanden. “Dat geeft hoge verwachtingen over het vervolg.”

Samen en in samenhang
Voor gedeputeerde Landbouw Frank Rijkaart is deze subsidie een voorbeeld van hoe je de opgaven voor het landelijk gebied in samenhang én samen aanpakt. “Of het gaat om natuur, water, stikstof of een gezond klimaat; alles komt samen in een vitaal platteland, waar het aantrekkelijk is om te wonen, werken, landbouw te bedrijven en te recreëren. Ik roep inwoners en ondernemers van harte op om vindingrijke en vernieuwende ideeën en projecten, die bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland, in te dienen. Dit is een mooie kans om zelf invulling te geven aan je eigen woon-en werkomgeving.” Vanaf begin 2024 komt de subsidie beschikbaar via een openstelling per gebied. 
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant