Café Halfweg waar Hubertus (niet op de foto) werd opgevangen.
Café Halfweg waar Hubertus (niet op de foto) werd opgevangen. Privéfoto

Wie kent de familie Peperkamp?

Algemeen 1.510 keer gelezen

In de plaatselijke kerk van Sint Anthonis in Oost-Brabant hangt een plaquette met daarop de namen van een tiental personen uit de gemeente die in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn. Een van die gesneuvelden blijkt echter een jongetje van tien te zijn, afkomstig uit Rotterdam.

Hubertus Peperkamp, geboren op 18-03-1934 in Rotterdam en gestorven op 02-10-1944 in Sint Anthonis. Hij is waarschijnlijk een van de ‘bleekneusjes’ die vielen onder de kinderuitzendingen die o.a. vanuit Rotterdam en andere plaatsen plaatsvonden om deze kinderen te laten aansterken.

Dat korte leven van hem met de trieste afloop, hij is in de tuin van de familie Brienen die hem opving getroffen door een granaatscherf, wil men in het kader van de dodenherdenking in een theaterstuk in beeld brengen. Er is echter weinig over hem bekend, al heeft Jos Christiaans, een van de leden van de programmaraad van Oelbroeck wel contact met nakomelingen van de ‘opvangfamilie’ en via hen beschikt hij inmiddels over een bidprentje en zelfs een foto van Hubertus , opgebaard in zijn kist.

Via het Rotterdams archief en het opvragen van persoonskaarten bij het CBG, Centrum voor familiegeschiedenis, is Jos er achter gekomen dat nog één broer van Hubertus in leven moet zijn en ook zijn twee kinderen. Een jongere broer blijkt al in 1961 in Montélimar in Frankrijk bij een auto-ongeluk te zijn omgekomen.

Op de persoonskaart van Hubertus Peperkamp staat zijn naam overigens geregistreerd als Hugo Laurentius.

Op de andere persoonskaarten heeft Jos de volgende gegevens aangetroffen:

Het betreft de nog levende broer van Hubertus,  Wilhelmus Johannes Peperkamp, geboren 12-01-1932 (of 12-11-1932) te Rotterdam.

Huwelijk op 25-09-1957 te Rotterdam met Jannetje Kievit , geboren 19-12-1935 te Rotterdam.         Overleden op 20-03-2016

En hun twee kinderen

Hendrika Peperkamp. Geboren 01-10-1958 te Rotterdam

En

Johannes Cornelis Franciscus Peperkamp geboren 28-03-1962

Op de persoonskaarten van deze drie nog levende personen staat dat zij ingeschreven stonden in de voormalige gemeente Spijkenisse.

Via Groot Nissewaard hoopt Jos op reacties van de familieleden van Hubertus om zodoende Hubertus’ dramatisch leven verder in kaart te kunnen brengen wat weer kan gaan bijdragen aan een mooie herdenking in het theaterstuk. Heeft u informatie neem dan contact met Jos op via joschristiaans@home.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant