Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Angst voor sluiting HAP Spijkenisse ongegrond

Algemeen 3.440 keer gelezen

Willem Heijdacker heeft als voorzitter van de Stichting Acute Zorg VPR ingesproken in de Raadscommissie Zorg, Welzijn, Cultuur en Sport van de gemeente Rotterdam. Hij heeft zijn zorgen kenbaar gemaakt over het voornemen de huisartsenpost in het Erasmus MC per 1 februari 2024 te sluiten. 

De stichting roept een ieder op om de petitie tegen de sluiting van de huisartsenpost te ondertekenen. ‘Er zijn al heel veel huisartsenposten onterecht gesloten de afgelopen jaren in Nederland. En er volgen er meer wanneer we er niets aan doen’, waarschuwt Willem. In de petitie wordt ook opgeroepen om de voorgenomen sluiting van de huisartsenposten in Capelle aan den IJssel en Spijkenisse niet door te laten gaan. Deze oproep baseert de stichting op een ‘Bereikbaarheidsanalyse’ die door het RIVM is uitgevoerd.

Huisartsenpost Spijkenisse blijft open
‘De huisartsenpost in het Spijkenisse Medisch Centrum blijft open voor acute spoedzorg tijdens avond, nacht en weekend. Van een mogelijke sluiting, waarover Stichting Acute Zorg VPR berichtte, is geen sprake’, laat Huisartsenposten Rijnmond weten naar aanleiding van een eerdere publicatie over het inspreken van Willem Heijdacker. De huisartsenpost in Spijkenisse is onderdeel van Huisartsenposten Rijnmond. Samen met het ziekenhuis vormen zij een Spoedplein waar bezoekers terecht kunnen voor spoedeisende hulpvragen.

Noodplan
Zorgorganisaties, zoals Huisartsenposten Rijnmond, zijn verplicht om zich voor te bereiden op mogelijke noodscenario’s. Zo is in 2022 onderzoek gedaan naar het risico van personeelstekort vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Hiervoor zijn toetsingskaders en noodscenario’s bij onderbezetting gemaakt. In een toetsingskader wordt vastgesteld wanneer spoedzorg te garanderen is voor alle inwoners van het Rijnmondgebied. Het noodplan bevat diverse scenario’s die zijn onderzocht, waaronder het sluiten van een huisartsenpost om de continuïteit van zorg voor de hele regio Rijnmond te kunnen garanderen.

Aanrijtijden
Een van de landelijke eisen om een noodplan op te stellen is dat het RIVM onderzoek doet naar de aanrijtijden. Uit het RIVM-rapport blijkt dat als Huisartsenposten Rijnmond een huisartsenpost (tijdelijk) zou moeten sluiten, er nog wordt voldaan aan de landelijke eis. Deze eis stelt dat 90 procent van de inwoners binnen het Rijnmondgebied binnen 30 minuten een huisartsenpost moet kunnen bereiken. Het RIVM-onderzoek is meegenomen in het noodplan en geldt dus ter voorbereiding. Van een noodscenario is op dit moment geen sprake. Het spoedplein in het Spijkenisse Medisch Centrum blijft open.

Om te zorgen voor voldoende gediplomeerde personeel, heeft Huisartsenposten Rijnmond continu aandacht voor het aantrekken en opleiden van medewerkers.


Foto: Peter Heine

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant