Het vergeet-me-nietje kan in gestileerde vorm worden weergegeven op tegels.
Het vergeet-me-nietje kan in gestileerde vorm worden weergegeven op tegels. Foto: Pixabay.com

Hoe dementievriendelijk is Nissewaard?

Algemeen 700 keer gelezen

Een dementievriendelijke gemeente stimuleert en faciliteert burgers, bedrijven en organisaties om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Zo ontstaat er een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten (bron samendementievriendelijk.nl

Komende donderdag is het Wereld Alzheimerdag. Op deze dag, die dit jaar als thema ‘Samen aan tafel’ heeft, wordt er extra aandacht gevraagd voor dementie. 

Dementie
Dementie is een verzamelnaam van ruim 50 hersenziektes. Centraal staat dat de hersenen informatie niet meer kunnen verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Ruim 70% van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Veel voorkomende symptomen zijn geheugenstoornissen, moeite met alledaagse handelingen, veranderingen in karakter en gedrag en problemen met taal.

Herken dementie
Een op de vijf Nederlanders krijgt dementie, waardoor het straks volksziekte nummer 1 is. In 2022 hebben de gemeenten op Voorne-Putten een samenwerkingsovereenkomst getekend ten behoeve van de ontwikkeling van een dementie vriendelijke samenleving. Het belangrijkste doel van deze overeenkomst is dat mensen met dementie als volwaardige inwoners zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Het is dan ook belangrijk dat mensen dementie leren herkennen en er ook naar kunnen handelen. Met name mensen die werkzaam zijn voor de overheid, banken, vervoersondernemingen en detailhandel moeten in staat gesteld worden om een training te volgen om basiskennis op te doen. In de eerste fase van Alzheimer vallen veranderingen vaak nog niet op, maar als iemand in de middenfase terecht komt, kan hij verward zijn, maar ook boos of agressief gedrag vertonen. Een juiste benadering kan helpen om de persoon de rust te hervinden.

Vorig jaar waren er volgens Alzheimer Nederland 1400 mensen met dementie in Nissewaard. In 2030 zullen dit er 1900 zijn en in 2050 2800.

Vergeet me niet route
Een van de kenmerken van dementie is dat iemand de weg kwijt raakt, ook in zijn eigen omgeving. Een hulpmiddel is een zogeheten ‘vergeet-me-niet-route.’ In Arkel en Gorinchem loopt deze route vanaf een woonlocatie langs alle winkels van het nabijgelegen winkelcentrum. Bij de ene route zijn er tegels met het vergeet me nietje tussen de andere tegels gelegd, bij de andere route wordt er gewerkt met een soort punaises. Het kan ook bijna zonder kosten gerealiseerd worden, door het vergeet me nietje met verf aan te brengen. Anita Verweij van de Lijst Verweij heeft tijdens de algemene beschouwingen geprobeerd om haar collega raadsleden mee te krijgen om de vergeet me niet route ook in Nissewaard aan te leggen en dan te beginnen in Spijkenisse. Het college vroeg haar om de motie aan te houden.

Koffieochtend
‘Ik weet dat er vanuit een van de verpleeghuizen belangstelling is voor een dergelijke route en komende woensdag, tijdens de maandelijkse koffie-ochtend die ik samen met A Cup of Happiness organiseer, zal ik bij de deelnemende verpleegtehuizen informeren of zij eveneens belangstelling hebben.’ De koffie-ochtend, die van 10.00 tot 12.00 uur plaatsvindt in winkelcentrum De Kopspijker werd in eerste instantie alleen georganiseerd voor bewoners van verpleeghuizen, zodat zij een uitje hadden. Vrijwilligers van de Groep Gringo (een initiatief vanuit de Dierenvoedselbank) sluiten vaak aan bij deze ochtend, zodat de ouderen ook even met een dier kunnen knuffelen. Het bleek echter dat ook nog zelfstandig wonende ouderen, vaak alleenstaand, behoefte hadden aan een praatje en om die reden is er besloten om maandelijks, afwisselend op woensdag en donderdag, een koffieochtend te organiseren. Wilt u ook bij deze koffieochtend aansluiten, meld u dan aan via koffieochtendkopspijker@gmail.com zodat de organisatie weet hoeveel personen zij kunnen verwachten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant