Het water vanuit de polder wordt geloosd op het Spui.
Het water vanuit de polder wordt geloosd op het Spui. Foto: Paul de Haas

Veel belangstelling op open dag Waterschap

Algemeen 659 keer gelezen

Hekelingen - Op de Schuddebeursedijk in Hekelingen staat gemaal Putten. Dit gemaal is in 2017 in gebruik genomen, als vervanging van de gemalen Biersum en de Volharding. Die laatste twee gemalen worden binnenkort gesloopt.

Tijdens de Open Dag afgelopen zaterdag konden bezoekers een uniek kijkje nemen in het gemaal en kregen ze uitleg over hoe het gemaal ingezet wordt om te zorgen dat de bewoners op het eiland droge voeten houden.

Het zoete water vanuit het Spui komt via de inlaatsluis Bernisse het eiland Putten binnen. Via vrij verval bereikt het het Voedingskanaal en het Brielse Meer. Hiervandaan wordt het zoete water overgebracht naar de kassencomplexen in het Westland. Om te zorgen dat er ook in Spijkenisse voldoende water is, is daar bij de Wolvenpolder een hevelpomp aangebracht.

Het gemaal heeft een capaciteit van 450 kubieke meter per minuut en is zodoende groot genoeg voor de bemaling van heel Putten. Toch blijven ook de gemalen De Leeuw van Putten en de Vooruitgang in gebruik. Bij hoog water in de Oude Maas gaan echter de deuren van de Spijkenisser haven dicht en kan de Leeuw van Putten het water niet kwijt in de haven. Om die reden is bij de aanleg van gemaal Putten gekozen voor uitdiepen van de Dalle zodat het overtollige water via de polder naar gemaal Putten kan, waar het afgevoerd wordt in het Spui.

Bij de reguliere bemaling wordt gebruik gemaakt van een pomp die 50 kuub water per minuut kan verplaatsen. De twee grotere pompen, die ieder 200 kubieke meter water per minuut kunnen pompen, zullen alleen worden ingezet bij grote waterval als (veel) meer polderwater richting het Spui moet worden afgevoerd. Hiermee is rekening gehouden met klimaatsveranderingen en de steeds grotere en vaker voorkomende piekbuien.

De drie pompen zijn visvriendelijk door afgeronde schoepen en er is een aparte vishevelleiding aangelegd. Deze maakt het mogelijk dat de vissen niet alleen bij wateruitlaat de polder uitzwemmen maar deze, door middel van een puls vis aantrekkende leiding, ook weer de polder inzwemmen. Het hoogteverschil van drie meter wordt overbrugd door midden van stuwen. Via diverse bakken met steeds een trap van 5 à 10 cm zwemt de vis zich omhoog. Uit tellingen blijkt dat in een maand tijd ruim 1200 vissen het gemaal gepasseerd zijn. 

Het gehele bemalingssysteem is geautomatiseerd en peil gestuurd. Zodra het waterpeil in de polder zakt, wordt er water uit het Spui de polder ingepompt. Staat het water in de polder te hoog, dan wordt het via de gemalen afgevoerd. En bij hevige neerslag worden er noodpompen aan het werk gezet, want niemand zit te wachten op een herhaling van september 1998. Foto’s van die maand laten ondergelopen weilanden zien als gevolg van hevige regenval.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant