Om te veel tijdverlies te voorkomen, zijn bepaalde werkzaamheden naar voren getrokken.
Om te veel tijdverlies te voorkomen, zijn bepaalde werkzaamheden naar voren getrokken. Foto: Madeleine de Haas.

Zouttong oorzaak van kabelbreuk

Algemeen 1.173 keer gelezen

Op 8 oktober wordt een nieuwe poging gedaan om het noordelijke tunneldeel van de Maasdeltatunnel af te zinken.

Tijdens het afzinkmoment op 29 april ging het mis. Een van de zes kabels waarmee het tunneldeel op zijn plek gehouden werd brak en de poging het element af te zinken moest afgebroken worden. Een geluk bij een ongeluk was dat het dok bij Damen Verolme leeg was en het element hier veilig geïnspecteerd kon worden. Door de kabelbreuk botste het element tegen de kade en liep schade op aan het tijdelijke kopschot. Ook de kabel en de lier werden getest. Beiden voldeden aan de specificaties, dus het materiaal was niet de oorzaak van de kabelbreuk.

Zouttong
Tijdens het gehele proces om tot afzinken te komen, zijn er continue berekeningen gemaakt om het juiste materiaal voorhanden te hebben. De stroomsnelheid van het Scheur wordt bepaald door de aanvoer van de Rijn en de Maas, de wind, het getij en het zoutgehalte. En dat laatste blijkt de veroorzaker van de kabelbreuk te zijn. Zout water is zwaarder dan zoet water en het zoute water heeft een zouttong gevormd die bleef liggen. Hierdoor nam de stroomsnelheid ter plekke met 1,5 maal zoveel kracht toe als waarop gerekend werd. Een uniek gebeuren, aldus de projecteider van BAAK. Men had voor de berekeningen alle informatie gebruikt die voor handen was, alleen ter plekke is het Scheur wel iets uitgediept voor de aanleg van de tunnel. En in dat ‘kuiltje’ bleef het zoute water liggen. In de meeste gevallen mengen zoet en zout water zich of stroomt het zoute water terug richting zee. Voor de volgende poging is er zwaarder materieel uit de kast getrokken. Zo kunnen de bolders 450 ton weerstaan, zijn er zwaardere hijspunten op het tunneldak aangebracht en zijn er ook grotere pontons aanwezig.

Opening 2024 nog altijd het doel
Ondanks de opgelopen vertraging hoopt projectdirecteur Helene Moors nog altijd dat de Maasdeltatunnel in 2024 open kan. Zekerheid is er pas als het tweede tunneldeel is afgezonken en gekoppeld is aan het zuidelijke deel aan de zijde van Rozenburg. De afgelopen maanden hebben ze echter niet stilgezeten. Er is hard gewerkt aan de diverse knooppunten op de Blankenburgverbinding, de toeritten en ook de brandwerende platen zijn al voor een groot deel aangebracht. Deze platen krijgen nog een witte coating en ook het asfalt zal lichter van kleur zijn. Zo ontstaat er een reflectie waardoor er minder (led)verlichting nodig zal zijn en de overgang naar de weg buiten de tunnel minder abrupt is.

Zondag 8 oktober is de nieuwe datum waarop het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt afgezonken. Voor de operatie wordt het Scheur ter hoogte van de Blankenburgverbinding voor alle scheepvaart afgesloten. De afsluiting is van zondag 8 oktober 9.30 uur tot maandag 9 oktober 11.30 uur.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant