De jaarlijkse collecteweek is in 2023 van 26 november t/m 2 december.
De jaarlijkse collecteweek is in 2023 van 26 november t/m 2 december. Foto: PR

Leger des Heils zoekt collectevrijwilligers

Algemeen 582 keer gelezen

1 op de 10 Nederlanders is sterk eenzaam. Eenzaamheid wil zeggen dat je een leegte voelt, mensen om je heen mist of je in de steek gelaten voelt. Alsof je het leven helemaal alleen moet doen. Eenzaamheid wordt een steeds groter probleem: van alle leeftijdsgroepen waren jongeren van 15 tot 25 jaar in 2021 het vaakst eenzaam, concludeerde het CBS. Jongeren worden ook steeds vaker dakloos. In 2022 steeg het aantal jongeren tussen de 18 en 22 jaar dat bij de daklozenopvang aanklopte met 50%! 

Het Leger des Heils vindt het belangrijk om naar elkaar om te zien. Daarom heeft het Leger des Heils naast de ruim 130 buurthuiskamers door heel Nederland ook opvang centra, kledingwinkels, en erediensten waar buurtgenoten elkaar ontmoeten. Hierdoor ontstaan nieuwe vriendschappen, geven en ontvangen mensen de hulp die zij nodig hebben en er is warmte, gezelligheid en een zinvolle dag- levens besteding. Bezoekers zien elkaar soms zelfs als familie. 

Het Leger des Heils korps Spijkenisse heeft onder andere ook een buurthuiskamer en is daarbij volledig afhankelijk van giften en vrijwilligerswerk. Om haar werk te kunnen continueren is zij op zoek naar collectanten /wijkhoofden. Zo word je onderdeel van een grote beweging van mensen in Nederland die naar elkaar omzien en er voor elkaar willen zijn.

Wat kun jij doen?
Op dit moment is het korps op zoek naar collectanten/wijkhoofden die willen meehelpen bij de jaarlijkse collecte van het Leger des Heils korps Spijkenisse. Jaarlijks halen ze met duizenden vrijwilligers landelijk rond de 1,3 miljoen euro op. Met de opbrengst van de collecte hebben ze afgelopen jaar bijvoorbeeld nieuwe buurthuiskamers kunnen openen, waar naast kerkelijke ook buurtgerichte activiteiten plaatsvinden. In de huiskamer zijn buurtbewoners hartelijk welkom om elkaar te ontmoeten en deel te nemen aan diverse activiteiten. Vaak is bij de buurthuiskamer ook een tweedehandskledingwinkel, waar je kleding kan doneren of juist kopen. Je kunt hier ook terecht voor (andere) hulpvragen.

Tijdens de collecte kun je als vrijwilliger verschillende dingen doen, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en wat je leuk vindt om te doen. Je kunt 1) collectant worden, 2) wijkhoofd.

1) Als collectant ga je met een collectebus en legitimatiekaart langs de deuren om (financiële) steun te vragen voor het buurtwerk. Collecteren kost ongeveer 2 uur van je tijd in november/december. 

2) Als wijkhoofd heb je contact met een aantal collectanten die in jouw wijk langs de deuren gaan. Je deelt de collectebussen aan hen uit en zamelt ze daarna ook weer in. Je telt samen met de collectecoördinator het opgehaalde geld. Natuurlijk kun je ook zelf langs de deuren als je dat leuk vindt. Wijkhoofd zijn kost je ongeveer 8 uur van je tijd in november/december. 

Interesse?
Wil jij graag onderdeel worden van een betrokken vrijwilligersteam, neem dan vrijblijvend contact met het korps op. Ze vertellen je graag meer over wat je kunt verwachten als je ervoor kiest om collectant/wijkhoofd te worden.

Aanmelden kan op email adres: jaarcollecte.ldh@gmail.com o.v.v. Naam, adres en telefoonnummer. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant