ZHB MovingTraffic Infographic A4 A13
ZHB MovingTraffic Infographic A4 A13 Foto: PR

Minder files tussen Den Haag en Rotterdam door proef met reistijdinformatie

Algemeen 634 keer gelezen

Vanaf januari tot en met december 2022 heeft Zuid-Holland Bereikbaar een proef uitgevoerd om verkeer van Den Haag richting Rotterdam beter te spreiden over de A4 en de vaak minder drukke A13. Doel van de proef was minder files op de A4 en mogelijk ook minder sluipverkeer op de lokale wegen. 

Bestaande informatiepanelen boven en langs de weg gaven al de keuze tussen de A13 en de A4. Bij de proef werd de informatie op deze panelen verbeterd en getoond op meer locaties dan eerst. Niet alleen in tekst, maar op een aantal plaatsen ook in beeld. De proef zorgt aantoonbaar voor minder reistijd van Den Haag naar Rotterdam. De maatregel is daarom standaard ingevoerd na de proefperiode. Zuid-Holland Bereikbaar werkte bij deze proef samen met Rijkswaterstaat, de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag en adviesbureau Arane. 

Evaluatie 
Voor de evaluatie van de proef zijn alle data over de avondspits vanaf januari 2022 tot en met eind 2022 bekeken. In die periode is in de avondspits 66% van de tijd een advies gegeven over de snelste route. Gemiddeld 250 automobilisten per spitsuur maakten door de betere, actuelere informatie een andere keuze dan voorheen; zij kozen de snellere route, meestal de A13. Daarmee boekte 2 tot 3 % van het totaal aantal weggebruikers in de spits op de route Den Haag-Rotterdam tijdwinst. Dat is ogenschijnlijk beperkt, maar heeft toch een merkbaar positief effect op de filelengte en duur.

Aanleiding proef 
Op de A4 vanaf knooppunt Ypenburg richting Rotterdam staat met name in de avondspits steeds vaker file. Bij dit knooppunt kunnen automobilisten kiezen om via de A4 of de A13 naar Rotterdam te rijden. Vaak is de A13, die met de komst van de A4 Delft-Schiedam minder druk is geworden, sneller dan de A4. Dit speelt al helemaal bij filevorming op de A4 richting knooppunt Beneluxplein wanneer vanwege de veiligheid het fileverplaatsingssysteem van de Ketheltunnel aan gaat en deze tunnel tijdelijk dicht gaat.

Waarom dit nieuwe systeem?
In de oude situatie werd de extra reistijd op de A4 bij snel groeiende files door sluiting van de Ketheltunnel niet meteen gemeld op de routeinformatiepanelen boven de weg. 

Zuid-Holland Bereikbaar heeft op diverse routeinformatiepanelen rond Ypenburg en de Kruithuisweg de betrouwbaarheid van de actuele reistijden verbeterd door te anticiperen op het moment dat de Ketheltunnel tijdelijk sluit als er file is in de achterliggende Beneluxtunnel. 

Dit wordt met slimme rekenregels doorvertaald naar de reistijd voor beide routes. Op basis daarvan wordt naar de snelste route verwezen. De verbeterde informatie komt voort uit realtime reistijden uit Floating Car Data in combinatie met slimme berekeningen. Deze Floating Car Data wordt landelijk ingewonnen via navigatiesystemen en GPS locaties van mobiele telefoons van weggebruikers. 

Uit de krant

Uit de krant