Stans Goudsmit is kinderombudsman voor Nissewaard.
Stans Goudsmit is kinderombudsman voor Nissewaard. Foto: PR

Ook kinderen zijn slachtoffer van het toeslagenschandaal

Algemeen 849 keer gelezen

De schrijnende verhalen van de slachtoffers van het toeslagenschandaal staan helder op ons netvlies. Sinds eind vorig jaar is er ook aandacht voor een groep slachtoffers die nog niet zo in het licht staan: de (soms al volwassen) kinderen van de slachtoffers. Zij krijgen sinds december 2022 een bedrag uitbetaald als compensatie voor wat hen is overkomen. En zij kunnen bij hun gemeente terecht voor brede hulp. Dat is hulp op het gebied van zorg, wonen, gezin, financiën, werk en opleiding. De wijze van ondersteuning mogen de gemeenten met geld vanuit het Rijk zelf invullen.

De compensatie die de kinderen krijgen, is een bedrag per leeftijdscategorie. Variërend van € 2000,- voor de jongste kinderen tot € 10.000,- voor 18+. Dit bedrag is, anders dan bij hun ouders, geen veilig geld. Dit betekent dat schuldeisers beslag kunnen leggen op dit bedrag. En jongeren die in een schuldregeling zitten kunnen er niet altijd zelf over beschikken. En als een jongere rood staat, verdwijnt (een deel van) de compensatie om dat gat op te vullen. Schulden van deze jongeren worden niet kwijtgescholden. Ook dat is anders dan bij hun ouders, die wel geholpen zijn met hun schulden. Dit onderscheid tussen ouders en hun kinderen voelt voor hen niet rechtvaardig. Want een deel van deze jongeren heeft zich in de schulden gestoken of zijn extra gaan werken om thuis te kunnen bijdragen. Een thuis waar de Belastingdienst het leven zwaar maakte door hoge terugvorderingen op te leggen. Zo zijn er jongeren die maximaal geleend hebben bij DUO om boodschappen te kunnen doen of te helpen met het afbetalen van de schulden bij de Belastingdienst. Er zijn ouders die het contract van de energieleverancier op naam van hun meerderjarige kind hebben gezet, omdat ze zelf dreigden te worden afgesloten.

Jongeren en hun ouders die de kinderombudsman hierover spreekt, willen dat ook zij geholpen worden met hun schulden. Zo lang deze jongeren niet schuldenvrij zijn en weer verder kunnen met hun leven, komt ook herstel voor de ouders niet dichterbij. En ze willen dat er een landelijke ‘pauzeknop’ komt, zodat schulden even buiten de deur gehouden kunnen worden. Totdat er een structurele oplossing komt, dat de compensatie van de kinderen ook ‘veilig geld’ is!

Voor wat betreft de brede hulp vanuit de gemeenten volgt de kinderombudsman nauwlettend hoe dat gaat. Want met het gebrek aan woningen en de wachttijden in de jeugdhulp zal het op sommige punten nog niet gemakkelijk zijn om die brede hulp ook beschikbaar te stellen. Daarover is de kinderombudsman samen met de ombudsman met de gemeente in gesprek!

Loop jij ook tegen problemen aan of heb je een oplossing voor deze problemen? Neem dan contact op met Ombudsman Rotterdam Rijnmond via: 0800-0802 (gratis bellen op werkdagen tussen 09:00 en 12:30), 0658073580 (alleen WhatsApp), info@orr.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant