Patrick Schenk (Zuidtec) overhandigt de sleutels aan Wouter de Deugd (waterschap Hollandse Delta).
Patrick Schenk (Zuidtec) overhandigt de sleutels aan Wouter de Deugd (waterschap Hollandse Delta). Foto: Waterschap Hollandse Delta

Waterstoftractor voor waterschap Hollandse Delta

Algemeen 918 keer gelezen

Sinds kort beschikt Hollandse Delta over een tractor die op waterstof en HVO-diesel rijdt. „Dit maakt onze CO2-voetafdruk weer een stukje kleiner en komen we een stap dichter bij een duurzame en circulaire organisatie”, aldus Wouter de Deugd van het waterschap. 

De tractor rijdt zowel op waterstof als op HVO-diesel. HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) is een nieuw type diesel. Het wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval, zoals dierlijke vetten. ‘Er komt geen druppel aardolie aan te pas.’ Door het gebruik van waterstof wordt er nauwelijks stikstof uitgestoten. Het waterstof zit opgeslagen in vijf cilinders, die een plaatsje hebben gevonden bovenop de tractorcabine. Hollandse Delta wil minder fossiele brandstoffen gebruiken en meer duurzaam te werken. 

Uniek
Dit soort tractoren wordt al regelmatig gebruikt binnen de aannemerij. Waterschap Hollandse Delta is het eerste waterschap in Nederland dat zo’n tractor aankoopt. De New Holland dual power tractor is geleverd door Zuidtec uit Maasdam. Het schap gebruikt de tractor bij de werkzaamheden op Goeree-Overflakkee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant