Afbeelding
Foto: Pexels

1 op de 10 Rijnmonders is gescheiden

Algemeen 826 keer gelezen

In 2022 was ruim 1 op de 10 Rijnmonders gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Rotterdam veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in Lansingerland. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

In Rijnmond was vorig jaar ruim 1 op de 10 volwassenen gescheiden: 10,3% van de inwoners om precies te zijn. Dat is een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 9,3%. Alleen de Agglomeratie ‘s-Gravenhage heeft binnen de provincie een hoger aandeel gescheiden inwoners (10,9%). Delft en Westland hebben het laagste aandeel gescheiden inwoners (7,9%).

Vooral de maand maart staat in het teken van de verbroken liefde. Sinds 2010 is dit de maand waar gemiddeld de meeste scheidingen worden afgerond. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden. Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.

Rotterdam meeste gescheiden inwoners
Rotterdam is koploper van de regio: het is de gemeente met - naar verhouding - de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In de stad is 11,3% van de volwassenen gescheiden. De top 5 Rijnmondse gemeenten met meeste gescheiden inwoners:

  1. Rotterdam (11,3% van de inwoners is gescheiden)
  2. Capelle aan den IJssel (11,16% van de inwoners is gescheiden)
  3. Vlaardingen (10,9% van de inwoners is gescheiden)
  4. Nissewaard (10,8% van de inwoners is gescheiden)
  5. Voorne aan Zee (10,6% van de inwoners is gescheiden)

In Lansingerland waren vorig jaar ‘maar’ 7,9% van de inwoners gescheiden: het laagste percentage van alle gemeenten in Rijnmond. Benieuwd naar de cijfers van alle gemeenten? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/hypotheek/info/situatie/scheiden/onderzoek/echtscheidingen-2022 

Uit de krant

Uit de krant