Afbeelding
Privéfoto

Abbenbroekse kaas verdient platina en zilver

Algemeen 1.994 keer gelezen

Op de jaarlijkse Cum Laude keuring in Bodegraven keuren de keurmeesters kaas, zachte kaas en zuivel, gemaakt op de boerderij. Zelfzuivelende boeren en boerinnen vanuit het hele land doen mee aan deze keuring. Keurmeesters testen de ingeleverde kazen tijdens een technische keuring. Ze beoordelen onder andere het uiterlijk van de kaas, maar ook de doorsnede, de consistentie (mondgevoel) en de geur en de smaak. Tijdens de keuring kunnen maximaal 100 punten verdiend worden.

Op 13 maart 2023 heeft de meest recente Cum Laude keuring plaats gevonden op Fort Wierickerschans te Bodegraven. In de rubriek “kaas van de boerderij” hadden Bart en José 2 kazen ingeleverd, namelijk komijnenkaas bij de categorie “kaas van de boerderij kruiden” en jong belegen kaas bij de categorie “kaas van de boerderij jong belegen”.

Op donderdagavond 16 maart was daar de prijsuitreiking. Bart en José Eikelenboom werden winnaar van hun categorie “kaas van de boerderij jong belegen” en mochten een heuse Platina Cum Laude Award in ontvangst nemen. De jong belegen kaas kreeg van de keurmeesters een totaal van 94 punten toegekend. De komijnenkaas bezorgde familie Eikelenboom zilver met 92 punten.

De Platina Award was een hele verrassing voor Bart en José, die voor het eerst in hun carrière als kaasmakers hebben meegedaan aan de Cum Laude Awards. Eind 2020 zijn zij begonnen met kaas maken op hun eigen erf in het kaaslokaal. Sinds 2021 verkopen zij de kazen, eerst letterlijk vanuit huis, later in de gerealiseerde winkel aan huis. Deze is op vrijdagen en zaterdag geopend. De kazen zijn inmiddels niet alleen in de eigen boerderijwinkels verkrijgbaar, maar ook bij diverse andere boerderijwinkels op Voorne Putten. Zaterdag 1 april 2023 en donderdag 18 mei 2023 zijn extra momenten om kaas te halen, dan verkopen ze tijdens Kom in de kas bij De Ijsboerin en de boerenmarkt in Simonshaven.

Uit de krant

Uit de krant