Afbeelding

Ook getuige zijn van een mooie ontwikkeling?

Actueel 208 keer gelezen

Regio - VluchtelingenWerk Nederland helpt vluchtelingen een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. Hierbij worden ze door vrijwilligers begeleid bij hun vestiging in de gemeente, maar ook bij het leren van de Nederlandse taal. Verspreid over de stadsregio Rotterdam en op de Zuid-Hollandse eilanden zijn er 15 kantoren en 7 inburgeringslocaties van waaruit vrijwilligers actief zijn.

Bestaan opbouwen
Bij VluchtelingenWerk Maasdelta werken op dit moment 31 (parttime) beroepskrachten en bijna 400 vrijwilligers. ‘Zelf ben ik als beroepskracht sinds 2004 werkzaam voor VluchtelingenWerk’, vertelt Debby Visser, coördinator VluchtelingenWerk Maasdelta . ‘Eerst in Maassluis, daarna ook in Vlaardingen. Nu werk ik voor de afdeling Inburgering in Rotterdam. In al deze jaren heb ik kennis mogen maken met mooie mensen uit veel verschillende landen. Allemaal met hun eigen verhaal en hun eigen geschiedenis. Maar met een gemeenschappelijk doel: rust en veiligheid vinden en proberen een succesvol bestaan op te bouwen in hun nieuwe dorp of stad.’

Nederlands leren
Nu ze bij de afdeling Inburgering werkt, ziet ze van heel dichtbij hoe moeilijk het is om Nederlands te leren.’ Ik vind het indrukwekkend om te zien hoe hard inburgeraars hun best doen en telkens een stapje verder komen. Als ik gesprekjes met ze heb, zie ik hoe snel het soms gaat. Ik ben er oprecht trots op getuige te mogen zijn van hun vorderingen. ‘ Onderstaand verhaaltje is geschreven door Amir die nu vijf maanden staatsexamen les heeft. Hij kreeg de opdracht om op te schrijven wat zijn droom is:

'Lijf lacht niet voor luie mensen'
Ik vind het heel moeilijk over me te vertellen, maar ik ga proberen. Toen ik was tien jaar oud, ik dacht dat lijf is makkelijk, alle mensen zijn blij. Daarna... toen ik was achttien jaar oud, ik noteerde dat ik was verkeerd. Zo moest ik hard studeren, want lijf lacht niet voor luie mensen. Mijn vader was mijn beugbeeld en door hem ik werd wat ik nu ben: tandarts! Maar ik heb nog teveel dromen, dan moet ik voor hun werken. Lezen is heel belangrijk voor mij. Ik hou van boeken en de geur van boeken maken mij heel gelukkig. Ik de toekomst ga ik een grote huisbibliotheek maken.

Taalcoaches gezocht
Al de inburgeraars worden gekoppeld aan een vrijwillige taalcoach. Iemand die wekelijks op bezoek gaat bij de inburgeraar thuis en Nederlands oefent. Met inmiddels ruim 200 inburgeraars op les, begrijpt u dat er veel taalcoaches nodig zijn. Taalcoach zijn hoeft niet veel tijd te kosten. U spreekt één keer per week af, in uw woonplaats,  zo’n anderhalf uur. Zo kunt u heel eenvoudig uw steentje bijdragen. Natuurlijk zijn er nog veel meer onbetaalde en betaalde vacatures. Kijkt u voor een uitgebreid overzicht en meer informatie op www.vluchtelingenwerk.nl/maasdelta. Daar vindt u ook alle contactadressen. Bent u geïnteresseerd in taalcoach worden? Dan kunt u mailen naar inburgering@vwmaasdelta.nl of bellen naar 010 2292369.


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant