Afbeelding
© 2022 Rotterdam Chinese New Year

Uitgebreide programmering voor het jaar van het konijn tijdens Rotterdam Chinese New Year 2023

Algemeen 815 keer gelezen

Rotterdam - Vandaag wordt volgens de Chinese jaartelling het jaar van het Konijn ingeluid. Vanaf dat weekend wordt het Chinese Nieuwjaar vijftien dagen lang gevierd met vermaak voor jong en oud tijdens de nationale publieksviering in Rotterdam. Bezoekers kunnen op verschillende locaties culturele optredens, activiteiten en aankleding van de stad verwachten. 

Jaar van het konijn 
Een belangrijk onderdeel van de Chinees Nieuwjaarviering is de zodiac van het jaar. Het komende jaar staat in het teken van het konijn. In de Chinese traditie staat het konijn voor rust en stilte. Ze zijn bedachtzaam, behoudend, vriendelijk, ambitieus en hebben veel geluk. Binnen het zodiac project worden grote konijnenbeelden beschilderd door Rotterdamse kunstenaars. Tijdens de viering zijn de beelden al te bewonderen op verschillende plekken in de stad, zoals de Markthal en de Leeuwenhoek. Vanaf maandag 6 februari krijgen de beschilderde konijnen een plekje in het Timmerhuis.

Programma 28 en 29 januari
In het weekend van 28 en 29 januari zijn de grote straatvieringen. Op de 28e vinden de activiteiten plaats op en rond de West-Kruiskade, op 29 januari wordt Katendrecht aangedaan.

Leeuwen -en drakendans 
Volgens traditie zullen leeuwen -en drankendansers het nieuwe jaar inzegenen bij Rotterdamse ondernemers. Zaterdag 28 januari is er een optocht op de West-Kruiskade van 12.30 uur tot 17.45 uur en in het winkelgebied van 14.00 uur tot 16.30 uur. Katendrecht staat dit jaar ook in het teken van het Chinees Nieuwjaar; zondag 29 januari is op deze locatie een leeuwendans van 15.00 uur tot 16.30 uur. De leeuwendans ceremonie zorgt ervoor dat de kwade geesten verjaagd worden en brengt voorspoed en geluk voor het nieuwe jaar.

Straatprogrammering 
Voor kraampjes, optredens, kungfu workshops voor kinderen, drakendansers en meer kunnen belangstellenden op zaterdag naar de West-Kruiskade komen. Naast de leeuwendans ceremonies is er zaterdag 28 januari van 13.00 uur tot 17.00 uur allerlei ander amusement te vinden in de straat. In drie stilstaande trams worden er activiteiten georganiseerd vanuit het Wereldmuseum, de Politie en Young Asion Leaders.

Op zondagmiddag van 14.30 tot 17.30 zijn de kraampjes, optredens en leeuwendansers in Katendrecht op het Deliplein te vinden. Deze dag wordt afgesloten met een vuurwerkshow op de kade voor Hotel New York om 18.00 uur. 

Overige programmering
Dit weekend staat het Wereldmuseum helemaal in het teken van Chinees Nieuwjaar en zal er van alles te beleven zijn. Een andere locatie waar het Chinees Nieuwjaar volop te zien zal zijn is op de Boompjes. Op maandag 23 januari om 15.00 uur wordt de vlaggenparade feestelijk geopend met een leeuwendans. Iets later in de week, op woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 januari, rijdt de versierde RotterTram – Peking Expres langs alle Rotterdamse hotspots. In de tram wordt een Chinees Fusion menu van 8 gangen geserveerd en meer verteld over de gerechten en Chinese cultuur.

In het weekend van 28 en 29 januari zal er ook allerlei andere randprogrammering in Rotterdam zijn. Het Maritiem Museum Rotterdam viert Chinees Nieuwjaar met een speciaal programma op zaterdag 28 januari. De activiteiten worden verzorgd door kunstenares Fenmei Hu. Actievelingen kunnen zaterdag 28 januari ook op pad met Rotterdammer Léon Keekstra, ook wel bekend als Stadsbemoeial. De gids neemt deelnemers mee langs verschillende eethuisjes om kennis te maken met verschillende culturen en hun vieringen van Oud & Nieuw. 

Verhalenhuis Belvédère organiseert zondag 29 januari een nieuwjaarslunch met hotpot en de leeuwendans komt op deze locatie langs. De organisatie biedt ook nog allerlei ander vermaak aan, waaronder een wandeling om 14.00 uur over Katendrecht met David Zee. Gedurende de wandeling worden verhalen verteld over de Chinese gemeenschap en hun vuurwerk. 

Naast de genoemde activiteiten is er nog veel meer te beleven in Rotterdam tijdens het Chinees Nieuwjaar. Het volledige programma en alle informatie over Rotterdam Chinese New Year is te vinden op de website www.rcny.nl 

Uit de krant

Uit de krant