Het Kratje Koekendorp.
Het Kratje Koekendorp. Foto: Ria Berkhout
column klimaatburgemeester

De klimaatburgemeester eet gezonde streekproducten

Algemeen 760 keer gelezen

Zuidland - Op bezoek bij Boerderijwinkel Zevenbergen in Zuidland, vertelt Yvonne over het kleine gemengde bedrijf met 7 koeien, akkerbouw en een boerderijwinkel. Er worden suiker- en voederbieten, mais, tarwe, aardappelen en pompoenen verbouwd. De suikerbieten gaan naar de suikerfabriek, voerderbieten en mais naar lokale boeren en aardappelen naar de eigen winkel. 

In de winkel zijn onder meer groenten, aardappelen, verse eieren, boerenkaas en fruit te koop. Bijna al deze producten komen van de Zuid-Hollandse Eilanden, sommige zijn biologisch.

Kratje Koekendorp
Toen een klant van de Boerderijwinkel vijf jaar geleden vroeg een groenten- en fruitpakket samen te stellen, werd Kratje Koekendorp geboren. Inmiddels heeft Yvonne een netwerk van zo’n 20 telers waar ze producten haalt. Iedere week stelt ze de kratten zo samen, dat er vijf hoofdmaaltijden mee zijn te maken. Voor het gemak voegt ze er recepten aan toe. Zelfs ‘s winters, als weinig regionale groenten beschikbaar zijn, lukt het een afwisselende krat samen te stellen waarmee je met de seizoenen leert eten. Dat is duurzaam, het levert immers de minste autokilometers op. Wie zich voor woensdag 21.00 uur aanmeldt, kan het Kratje Koekendorp vrijdag of zaterdag afhalen in Zuidland of laten bezorgen op heel Voorne Putten.

Duurzamer leven komt de natuur ten goede
Probeer de “knop” om te zetten door bijvoorbeeld biologisch geteelde groente en fruit te eten. Biologisch telen kan een groot verschil maken qua waterverbruik, door zorgzame omgang met de bodem, daardoor minder erosie en uitspoeling, geen gebruik van kunstmest en pesticiden, betere koolstofbinding en minder vervuiling.


Uit de krant

Uit de krant