Mantelzorgondersteuning is een van de diensten van de SWO. Zoals op de Dag van de Mantelzorg.
Mantelzorgondersteuning is een van de diensten van de SWO. Zoals op de Dag van de Mantelzorg. SWO

45 Jaar Stichting Welzijn Ouderen Werken met de kracht van senioren

Algemeen 543 keer gelezen

Spijkenisse - De SWO bestaat dit jaar 45 jaar. Tijd om eens kort terug te kijken op 45 jaar welzijn voor de oudere inwoners van Nissewaard. De SWO werd opgericht in het roerige jaar 1977.

Een jaar met de treinkaping op de Punt en de val van het kabinet Den Uyl. In het eerste jaar van de SWO, die toen nog ‘Stichting Gecoördineerd Ouderenwerk Spijkenisse’ (SGOS) heette, gingen er voor het eerst 12 vrijwilligers op pad met warme maaltijden. Dit deden zij met hun eigen auto. Regelmatig klotste de warme soep over de randen van de bakken en moesten de wagens van voor naar achter worden schoongemaakt. Ook werd er al snel gestart met een belcirkel. Pas vanaf 1981 werd de eerste betaalde kracht aangenomen. Tot dan toe werd de organisatie en het werk gedaan door betrokken inwoners uit Spijkenisse. Na een brand in het stadhuis, waar de stichting toen zetelde, verhuisde het kantoor van de SWO naar haar huidige plek aan het Goudenregenplein. Vanaf dat moment, zo midden jaren 80, ging het snel. Het aantal diensten en activiteiten werd door een groeiende groep vrijwilligers flink omhoog geschroefd. De stichting is tegenwoordig één van de grootste vrijwilligersorganisaties in de gemeente Nissewaard met meer dan 100 vaste activiteiten. Ook is de dienstverlening enorm toegenomen. Om wat voorbeelden te noemen: een klussenservice, rollatorwerkplaats en een internetcafé. Lag in het begin het accent van de dienstverlening vooral op ondersteuning van kwetsbare ouderen, in de latere jaren zijn er steeds meer activiteiten bijgekomen die meer gericht zijn op ontmoeting en een plezierige vrijetijdsbesteding. Zo organiseert de SWO jaarlijks meer dan 100 uitstapjes en gaat ze ieder jaar met een groep ouderen op vakantie. Dit alles zou onmogelijk zijn zonder de ruim 430 veelal zelf ook oudere vrijwilligers. Deze ‘zilveren kracht’ is de ruggengraat van de SWO. De vrijwilligers organiseren, vaak zelfstandig, activiteiten en diensten. Zo brengen ze een grote groep vermaak. Vaak met passie, maar vooral plezier. Die ‘zilveren kracht’ bleek ook tijdens corona van enorme waarde. Zo’n 90 vrijwilligers hebben wekelijks meer dan 200 alleenwonende ouderen gebeld. Naast gedreven vrijwilligers zijn er ook professionals actief. Bijvoorbeeld op het vlak van ouderen maatschappelijk werk en mantelzorgondersteuning. Zij adviseren en begeleiden ouderen die met vragen zitten over alle veranderingen die je doormaakt als je ouder wordt.

Heeft u vragen, of wilt u meedoen met een activiteit? Neem dan contact op via 0181 - 69 52 55 of stuur een email naar: info@swospijkenisse.nl. Kijk eens op www.swospijkenisse.nl. Wilt u de SWO op een andere manier steunen? Dat kan!. Via www.helpswospijkenisse.nl kunt u bijdragen aan projecten die senioren helpen zelfstandig en met plezier te leven in Nissewaard.

Uit de krant

Uit de krant