Het witte kerkje van Simonshaven.
Het witte kerkje van Simonshaven. Foto: Jackie Mol-del Paz

Ontdek je plekje in Nissewaard

Algemeen 219 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere keer een locatie binnen Nissewaard, die de moeite waard is. Lezers delen ons hun mooiste, fijnste of uitzonderlijkste plekje. Het kan uiteenlopende redenen hebben waarom iemand deze speciale stek verkiest. Hierdoor ontdekt u als lezer de meest bijzondere plekjes in Nissewaard. 

Deze week deelt Jackie Mol-del Paz haar plekje. 

Jackie is 18 jaar en studeert aan het Techniek College Rotterdam. Ze volgt daar de opleiding Lab & Research en hoopt ooit een groot chemisch fysisch analist te mogen worden, waarbij ze onderzoeken zou willen doen naar de gezondheid van mensen. Iedere dag reist ze met de metro richting Rotterdam naar haar school. Vaak maakt ze door de reistijd meegerekend, lange dagen. Dan kiest deze jonge meid, graag voor de buitenlucht zodra ze de kans krijgt. Jackie houdt van individueel sporten. ‘Liever sport ik lekker in eigen tempo en alleen. Heerlijk rustgevend. Graag trek ik met mijn inline skates erop uit. Ik heb dan zo mijn eigen vaste rondjes. Helaas zijn deze beperkt in deze omgeving. Op veel paden ligt klei, zand of paardenpoep. Hinderlijk én gevaarlijk als je op skates staat. Ik heb me altijd afgevraagd, waarom paardenpoep dan weer niet voor eigen verantwoordelijkheid is. Dat zou ook moeten worden opgeruimd, buiten de paardenpaden. Tenslotte hebben hondenbezitters ook opruimplicht buiten het losloopveldje’, zegt Jackie stellig.

Ze vertelt dat ze bij het kerkje van Simonshaven altijd even stopt. ‘Gewoon om te kijken. Het is zo idyllisch en eigenlijk bij elke weertype weer even prachtig. Ooit wil ik trouwen in dit kerkje’, lacht Jackie. Ze vertelt dat ze het kerkje al eerder genoemd heeft gezien in deze rubriek. ‘Maar dat betrof het gebied eromheen. Wat inderdaad ook prachtig is. Maar het gaat mij specifiek alleen om dit witte kerkje. Dat is mijn favoriete plek! Het doet me even wegdromen in de rust die het uitstraalt. Een klein stukje Efteling vind ik het zelf altijd. Bijna onwerkelijk hoe het vredig daar in het stille landschap staat. Nét buiten alle drukte. Telkens ontdek ik weer iets nieuws. Aan de toren, de klok, de bomen etc.’, aldus deze fanatieke inline skater.

Het witte kerkje in Simonshaven is waarschijnlijk het meest gefotografeerde kerkje op Voorne-Putten. Door de velen overstromingen vroeger, werd de kerk op een vluchtheuvel gebouwd. De hoefijzervormige dijk waarbinnen de haven vroeger heeft gelegen is nog te zien. De kerk staat nog net als toen het gebouwd werd, vrij van de dorpskern en werd  gebouwd ten behoeve van de polderwerkers destijds.

Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van de Hervormde Gemeente Simonshaven en Biert.

Uit de krant

Uit de krant