De Benigerslikken geven energie aan Ruth.
De Benigerslikken geven energie aan Ruth. Privéfoto

Ontdek je plekje in Nissewaard

Algemeen 406 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere keer een locatie binnen Nissewaard, die de moeite waard is. Lezers delen ons hun mooiste, fijnste of uitzonderlijkste plekje. Het kan uiteenlopende redenen hebben waarom iemand deze speciale stek verkiest. Hierdoor ontdekt u als lezer de meest bijzondere plekjes in Nissewaard. 

Deze week deelt Ruth Penders haar plekje. 

Wonend in Hekelingen, wandelt de 51-jarige Ruth er graag op los. De Benigerslikken is bij uitstek haar favoriet. Het prachtige natuurlandschap ligt nabij de haven van Zuidland. In het voorjaar een ware broedplek voor diversen vogelsoorten. En een stek bij uitstek voor vogelspotters. ‘De rust die er heerst is onbeschrijfelijk. Telkens opnieuw ben ik onder de indruk van de uitgestrekte omtrek om me heen’, zegt Ruth. De bijna 300 hectare van dit natuurgebied bieden rust en ruimte. Door de diversiteit in het landschap voelen veel vogelsoorten zich thuis in deze typische deltanatuur. Het is een uitgestrekt landschap met kreken, slikplaten en ruigten aan de rand van het Haringvliet en het Spui.

Ruth bekent wel een echte wandelaar te zijn bij mooi weer. ‘Zolang het droog blijft, trek ik er op uit. Ik vind regen en harde wind iets erg onaangenaams namelijk’, lacht Ruth. Op de droge dagen bindt Ruth haar wandelschoenen onder en probeert dan vooral lokaal te genieten van haar omgeving. 

Het liefst wandelt deze energieke dame alleen. ‘Mijn energie heb ik sinds een paar jaar weer terug. Ik heb een aantal jaren vrij diep gezeten, moet ik eerlijk bekennen. Nu schaam ik me er niet meer voor. Maar voorheen geneerde ik me toch om toe te geven dat ik worstelde met een forse burn-out’, bekent Ruth oprecht. Als machinist op de trein, braken de wisselende diensten en de werkdruk Ruth toch behoorlijk op. Daarnaast maak je als machinist vaak heel wat mee, drukt Ruth ons op het hart. Naast haar fulltimebaan had Ruth ook een gezin waar ze weinig aandacht aan kon geven, zo zegt ze zelf. Na allerlei kwalen, kwam Ruth tot de ontdekking dat de structuur van de baan niet met haar privéleven te combineren was.

 Inmiddels staat Ruth heel anders op de arbeidsmarkt. Sinds vorig jaar werkt Ruth als planner op een scheepsvaartkantoor in Rotterdam. ‘In de coronaperiode kreeg ik een kans. Heerlijk ‘s  avonds en in de weekenden bij het gezin’, zucht Ruth opgelucht. 

Sinds haar burn-out is ze alleen gaan wandelen. Het heeft haar nieuwe energie opgeleverd. De Benigerslikken heeft hierbij een groot aandeel geleverd aan haar herstel! Meer weten over dit natuurgebied? www.natuurmonumenten.nl

Uit de krant

Uit de krant