Afbeelding
column

Komkommertijd

Algemeen 567 keer gelezen

De zomer is de tijd dat er veel komkommers zijn en er niets te vertellen is want iedereen is op vakantie. Elf jaar terug hadden we een komkommercrisis. Precies wat je in deze tijd mag verwachten. Het is warm, iedereen wordt er moe van en alles is al snel te veel, behalve lekker gaan zwemmen, een ijsje eten of een goed glas koude wijn drinken. Mag ook een lekker koud biertje zijn hoor, als wijnmaker vind ik bier ook erg lekker.

Dit jaar is een behoorlijk warme en vooral erg droge zomer en daar is veel nieuws over. Dat we straks naast een tekort aan gas ook wel eens een tekort aan drinkwater kunnen krijgen. Zal ook water wel behoorlijk duur gaan worden. Kan er nog wel bij, eerst dat gas, het graan en de zonnebloempitten uit Oekraïne, dat de prijzen sky high omhoog drijft nu nog eens water. En voor vrijwel alles heb je gas (energie) en water nodig dus alles wordt duurder. Maar komt dat door het gas en water? Supermarkten, voedingsproducenten als Unilever en oliemaatschappijen als Shell maken schandelijk hoge winsten. Dan praat je niet over een paar miljoen, wat niet zo lang geleden voldoende was. Nee dan praat je makkelijk over miljarden, niet 1 of 2, maar tientallen miljarden winst.

Nu heb ik zelf een bedrijfje, een wijngaardje en we verhuren tegenwoordig huisjes en wijntonnen. Leuk hoor en het is hartstikke druk. En ja wij maken dus ook weer leuke omzet. Nu denk ik dat ik daar wel recht op heb na 2 ongelofelijk slechte corona jaren waarin er vrijwel helemaal geen omzet was. maar ook in die jaren maakten de voorgenoemde bedrijven al grote winsten. Er is toch iets fout in deze wereld.

En dan die boeren die nu vechten om hun grond, beesten en hun inkomen te mogen houden. Logisch toch? Ook zij hebben vaak een hypotheek, moeten eten en hun kinderen naar school. Veel van die boeren zijn niet de “vervuilers” maar gewoon hardwerkende mensen met hun hart op de goede plaats en liefde voor de natuur.

Laten we de komkommertijd maar snel achter ons laten en gewoon weer over “normaal” nieuws praten. Over corona, over files, over klimaat verandering, over apenpokken en over stijgende rente. De vakanties zijn over een paar weken al weer voorbij, geniet nog even van die “komkommer” prettige tijd nog.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant