Afbeelding
Foto: Hendrik Ferdinand Grimeyer/Stadsarchief Rotterdam

80 jaar na dato: de Duitse bezetting

Algemeen 715 keer gelezen

Eind oktober hoopt het comité ‘Maak Max Mogelijk & Laat Levie Leven’  de herdershond Max zijn definitieve plek te geven op de Voorstraat in Spijkenisse. 

Max komt te liggen voor het pand op 14a, waar in de jaren 40 van de vorige eeuw zijn baasje Salomon Levie een slagerij had. Op 28 oktober 1942, nu dus bijna 80 jaar geleden, werden Sally, zijn vrouw Mina, hun kinderen Charles en Elly en tante Jaantje  de Vries door de Duitse bezetters weggevoerd om nooit meer terug te komen. Max bleef alleen achter. Met de bronzen Max wil het comité het verhaal van de familie Levie en de andere Joodse families van Voorne-Putten levend houden. Dit mag nooit meer gebeuren.

Het Joodse leven
In deze serie gaan we terug naar de jaren 40. Hoe zag het leven van de Joodse families er toen uit en hoe kwam het zo ver dat zij huis en haard moesten verlaten, om nooit meer terug te keren.

Dictatoriale macht 
Begin jaren 30 kreeg de NSDAP veel stemmen bij de verkiezingen nadat de regering impopulaire maatregelen had genomen om de crisis en de explosief stijgende werkloosheid te beteugelen. Rijkspresident Von Hindenburg benoemde Hitler in januari 1933 tot kanselier en liet hem een regering vormen. Politieke tegenstanders werden in korte tijd door de nationaal socialisten buiten spel gezet. In juli 1933 werden alle politieke partijen, buiten die van Hitler zelf, verboden. Tegenstanders in eigen gelederen werden uit de weg geruimd, de SS en SD nemen de macht binnen de NSDAP over. Na het overlijden van Von Hindenburg, voegde Hitler de bevoegdheden van rijkspresident en rijkskanselier samen. Hij had de dictatoriale macht en het volk kreeg te maken met een golf van propaganda. De populariteit van de Führer groeide, net als de economie. De werkloosheid verdween en er werd veel geld in de herbewapening gestopt.

Annexatie
In 1936 werd het Rijnland bezet, in 1938 gevolgd door de annexatie van Oostenrijk en Sudetenland. Er werd door andere Europese regeringen nauwelijks gereageerd op het landje pik en Hitler ging verder. De Tsjechische helft van Tsjechoslowakije was zijn volgende slachtoffer, gevolgd door Polen dat verdeeld werd tussen Duitsland en Rusland. Door de inval in Polen verklaarden Frankrijk en Engeland Duitsland de oorlog. De Tweede Wereldoorlog was begonnen.

Bombardement
Hitler wilde de regie in eigen hand houden en sloeg in april 1940 toe. Denemarken werd bezet, Noorwegen werd aangevallen en vervolgens vielen Nederland, België en Frankrijk te prooi aan de man die Duitsland de wereldheerschappij wilde bezorgen. Het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 betekende voor ons land de capitulatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant