Afbeelding
Foto: pixabay.com

Hitteplan is weer van kracht

Algemeen 15 keer gelezen

Na overleg met het KNMI heeft het RIVM besloten om vanaf vandaag het Nationaal Hitteplan te activeren. Dit geldt voor alle provincies en houdt waarschijnlijk aan tot na het weekend.                                         

Warm weer: genieten en oppassen
Hoewel veel mensen genieten van warm weer, kan het voor anderen vervelend of zelfs gevaarlijk zijn. Mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, hebben op warme dagen meer aandacht nodig om overlast door hitte te beperken en gezondheidsproblemen te voorkomen. Zij kunnen ongemakken krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook hebben zij meer kans op ernstigere gezondheidsproblemen, zoals uitdroging en hitteberoerte.

Kwetsbare groepen
Ouderen (75+) vormen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben. Ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen en (zeer) jonge kinderen kunnen zonder het nemen van maatregelen makkelijk ongemakken of gezondheidsproblemen ondervinden.

Ongemakken en gezondheidsproblemen verminderen en voorkomen
Als het enkele dagen tropisch is, kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of hitte uitputting. Daarnaast is het goed als mensen nadenken of er mensen in hun omgeving kwetsbaar zijn en dat zij extra op hen letten.

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om minder last te hebben van de hitte:

  • Blijf voldoende drinken   
  • Beweeg niet te veel tijdens de warmste uren van de dag, dus beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond    
  • Houd het huis (en hoofd) koel door de gordijnen dicht te doen en door een ventilator of airconditioning aan te zetten. 

  • Afb. GGD

Uit de krant

Uit de krant