Een van de door Elsa gehaakte omslagdoeken.
Een van de door Elsa gehaakte omslagdoeken. Privéfoto

Nissewaard got Talent

Algemeen 14 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere keer een talent van iemand uit Nissewaard. Hiermee willen we onbekende, bekende, mooie, lieve en bijzondere talenten in de spotlights zetten. Hierdoor ontdekt u als lezer hoe talentvol Nissewaard eigenlijk is. Deze week deelt Elsa van der Toren haar talent voor haken! 

Elsa is een werkende moeder van vier kinderen. Woonachtig in Spijkenisse Noord. Hier woont ze al sinds 1999 naar alle tevredenheid. Inmiddels breidt haar gezin zich uit met de komst van schoonkinderen.

‘Als jong meisje heb ik handwerken geleerd van de vrouwen aan mijn moeders kant. Mijn moeder leerde mij borduren, mijn oma probeerde mij breien te leren. Mijn overgrootmoeder en moeder borduurden. Breien was niet aan mij besteed. Averechts deed ik volgens mijn oma niet goed, waarop ik meedeelde dat ik mijn eigen steek had ontworpen. Jarenlang heb ik met heel veel ijver en plezier geborduurd. Meerdere schilderijen gemaakt. Maar later kwamen de kinderen en mijn werk, waardoor voor borduren geen ruimte meer was’, vertelt Elsa

Rond 2014 maakte haken zijn comeback en wakkerde Elsa’s schoonzusje de vlam weer aan voor de handenarbeid. Meedoen aan een Crochet ALong oftewel CAL, beviel Elsa goed. Tijdens zo’n CAL via Facebook haak je meerdere weken met zijn allen hetzelfde item. Het eerste jaar heeft Elsa een deken gehaakt. ‘Tegenwoordig doe ik vooral mee met de jaarlijkse CAL van Scheepjes wol. Toch mooi om te zien hoe duizenden mensen over de hele wereld hetzelfde maken met een gekocht pakket of met eigen inspiratie. Waarbij ze elkaar ook helpen bij problemen, en een hart onder de riem steken als ze het niet meer zien zitten. Al doende het haken’, legt Elsa uit. 

Haken heeft vaak toch een wat stoffig imago, zo vindt Elsa. Maar tegenwoordig is haken toch wel veel meer dan valletjes en tafelkleedjes. Zelfs de grote modeontwerpers gebruiken gehaakte kledingstukken. Haken brengt Elsa rust en maakt haar trots. Ze houdt ervan om dekens en omslagdoeken te haken. Veel van de dekens en omslagdoeken liggen in haar huis. Maar ze vindt het ook leuk om ze aan anderen cadeau te doen. Haar kinderen vinden het leuk om dekens te krijgen. Elsa’s maakt met liefde knuffeldoekjes om als kraamcadeau te geven. Als gezin gaat Elsa graag naar fantasie evenement Elfia. Telkens heeft ze dan zelf wel iets gehaakt om te kunnen dragen. ‘In het verleden wilde ik graag dekens gaan verkopen, maar ik ben niet de snelste haakster. Daarbij vind ik het fijn om projecten af te wisselen. Voor nu heb ik geen hoogst haalbaar doel. Maar wie weet wat de toekomst brengt’, aldus Elsa. 

Meer weten over Elsa haar haakkunsten? Kijk dan op Facebook EGTcreations

Uit de krant

Uit de krant