In 1919 moest Duitsland veel gebieden afstaan (linksonder de Elzas).
In 1919 moest Duitsland veel gebieden afstaan (linksonder de Elzas). Door Känsterle, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1791603

80 jaar na dato: onvrede in Duitsland

Algemeen 1.517 keer gelezen

Eind oktober hoopt het comité ‘Maak Max Mogelijk & Laat Levie Leven’ de herdershond Max zijn definitieve plek te geven op de Voorstraat in Spijkenisse. 

Max komt te liggen voor het pand op 14a, waar in de jaren 40 van de vorige eeuw zijn baasje Salomon Levie een slagerij had. Op 28 oktober 1942, nu dus bijna 80 jaar geleden, werden Sally, zijn vrouw Mina, hun kinderen Charles en Elly en tante Jaantje de Vries door de Duitse bezetters weggevoerd om nooit meer terug te komen. Max bleef alleen achter. Met de bronzen Max wil het comité het verhaal van de familie Levie en de andere Joodse families van Voorne-Putten levend houden. Dit mag nooit meer gebeuren.

Het Joodse leven
In deze serie gaan we terug naar de jaren 40. Hoe zag het leven van de Joodse families er toen uit en hoe kwam het zo ver dat zij huis en haard moesten verlaten, om nooit meer terug te keren.

Verdrag van Versailles
In 1919 werd het Verdrag van Versailles ondertekend. In Duitsland stond het Verdrag bekend als Dictaat van Versailles en voor de Duitse regering was het een zware vernedering. Duitsland moest o.a. delen van het rijk afstaan aan Frankrijk en Polen en raakte haar koloniën kwijt. Ook werd het Duitse Rijk vrijwel volledig ontwapend, er bleef enkel een beroepsleger van 100.000 man over. Tanks werden verboden, net als onderzeeboten en ook mocht Duitsland geen luchtmacht meer hebben. Daarnaast werd Duitsland verplicht over te gaan tot herstelbetalingen omdat ze verantwoordelijk was voor het uitbreken van de Wereldoorlog.

Hitler
In het jaar van de ondertekening werd een gedecoreerde oorlogsveteraan lid van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij. Een paar jaar later werd hij leider van de NSDAP: Adolf Hitler. De in Oostenrijk geboren Hitler verhuisde in 1913 uit onvrede naar Duitsland. In Oostenrijk kreeg hij een grote verachting voor de democratie omdat de parlementsleden in het Weense parlement meestal hun moedertaal spraken. In deze periode ontstond zijn weerzin tegen de Slavische volkeren en de Joden die volgens hem een grote invloed hadden op de ontwikkelingen in Oostenrijk.

De Duitse economie raakte in het slop door de hoge herstelbetalingen. De bevolking leed armoede en de spanningen liepen verder op, ook door de vluchtelingenstroom uit Oost-Europa. In november 1923 probeerde Hitler de macht in Beieren te grijpen. De staatsgreep mislukte en Hitler werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Uiteindelijk heeft hij nog geen jaar in de cel gezeten. In die tijd schreef hij Mein Kampf. In dit autobiografische boek beschrijft hij o.a. zijn ideeën en toekomstplannen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant