In Sterrenkwartier maken meergezinswoningen plaats voor o.a. rijtjeshuizen.
In Sterrenkwartier maken meergezinswoningen plaats voor o.a. rijtjeshuizen. Foto: Foto-OK.nl

42 procent van alle woningen in Nederland is een rijtjeshuis

Algemeen 9 keer gelezen

Van de bijna 8 miljoen woningen in Nederland op 1 januari 2021, was 42 procent een rijtjeshuis, dat wil zeggen deel van een blok van tenminste drie huizen. 36 procent van alle woningen was een meergezinswoning, zoals een appartement of een boven- of benedenwoning. 13 procent van de woningen was vrijstaand en 9 procent was twee-onder-een-kap. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe statistiek. 

De huidige woningvoorraad is een erfenis van vele jaren waarin verschillend werd gebouwd, maar ook van (selectieve) sloop en wijzigingen in woningtype door bijvoorbeeld splitsing, samenvoeging en transformaties. 

Dat het rijtjeshuis momenteel domineert, heeft te maken met ontwikkelingen tussen 1945 en 2005. In de huidige woningvoorraad met deze bouwjaarklasse is het rijtjeshuis het best vertegenwoordigd. Vooral in de periode 1965-1985 zijn er zeer veel rijtjeshuizen opgeleverd die nog altijd bestaan. 

Het aandeel meergezinswoningen uit de periode 1965-1985 is het kleinst van alle bouwjaarklassen. Bij de nieuwere woningen is het aandeel groter, en bij de nieuwste woningen (bouwjaar 2005-2021) hebben meergezinswoningen met 47 procent de overhand. 

Van alle 3,4 miljoen rijtjeshuizen in Nederland bevinden zich de meeste in Zuid-Holland (683 duizend). Dat is 40 procent van de woningen in deze provincie.

Op basis van de CBS gegevens is voor Nissewaard het volgende overzicht gemaakt:
rijtjeswoning 60,4%
vrijstaande woning 4,6%
twee-onder-een-kap 3,0%
meergezinswoning, 32%

Uit de krant

Uit de krant