Afbeelding
Foto: NVWA

NVWA: Neem geen planten mee vanaf je vakantieadres

Algemeen 639 keer gelezen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept iedereen op geen planten of stekjes mee te nemen uit het buitenland. Die kunnen namelijk plantenziektes bevatten. Zoals de Xylella-bacterie, een heel schadelijke ziekte voor een groot aantal plantensoorten. Verspreiding ervan zou zeer ernstige gevolgen hebben voor de agrarische sector, de natuur, parken en tuinen in Nederland.

Xylella fastidiosa wordt razendsnel verspreid door schuimcicades, een insect dat ook in Nederland veel voorkomt. De Xylella-bacterie is niet gevaarlijk voor mensen, maar dodelijk voor ruim 300 plantensoorten. Zo zijn er sinds 2013 in Italië al 2 miljoen olijfbomen gekapt vanwege deze bacterie. Maar ook bijvoorbeeld bramen, oleander en eiken kunnen worden aangetast. Inmiddels is de plantenziekte ook al opgedoken in Frankrijk.

Ernstige gevolgen
‘Bij een uitbraak van Xylella fastidiosa moeten alle voor Xylella gevoelige planten in een straal van minimaal 50 meter rondom een besmetting vernietigd worden. In tuinen, boomgaarden, parken, bossen, overal“, legt NVWA-crisisadviseur plantgezondheid Marieke van Lent uit. “En in een straal van 2,5 kilometer rondom een besmet gebied mag 4 jaar lang geen vatbare plant meer vervoerd worden: het gebied gaat in quarantaine. Geen nieuwe planten in de tuin dus, maar ook geen handel voor tuincentra, telers en geen export.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant