Afbeelding
Privéfoto

Fout van burgemeester levert vrijspraak op

Algemeen 1.058 keer gelezen

Op 14 december 2019 werd Alfred Blokhuizen gearresteerd terwijl hij verslag deed van een protestival van Greenpeach op Schiphol.

Blokhuizen maakte zich bij de arrestantenbus kenbaar als journalist en mocht op de plek aanwezig zijn, maar de marechaussee dacht er anders over. De Spijkenisser liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Na 2,5 jaar procederen sprak de rechtbank van Haarlem hem op 24 juni jl. vrij. Nu volgt nog wel een procedure tot schadevergoeding. Hij was daar immers aanwezig als journalist en niet als demonstrant, zoals in de dagvaarding stond.

De burgmeester van Haarlemmermeer had de demonstratie verboden en toen die toch plaatsvond een noodbevel uitgevaardigd. Omdat er geen verwijderingsopdracht gegeven was, hadden de demonstranten nooit aangehouden mogen worden. In mei oordeelde de rechtbank Noord-Holland al dat de besluiten van de burgemeester rondom de betoging niet goed gemotiveerd waren. Zo kon hij bv. niet aantonen dat er ernstige wanordelijkheden verwacht werden en het noodbevel gerechtvaardigd was.

Uit de krant

Uit de krant