De kindergemeenteraad brengt verslag uit aan de wethouder.
De kindergemeenteraad brengt verslag uit aan de wethouder. Foto: Foto-OK.nl

Kinderen laten mee praten, dat is hun recht!

Algemeen 476 keer gelezen

Mee praten en mee beslissen over belangrijke dingen in je leven, dat recht heeft ieder kind. Dat staat in artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag. 

Dat kan gaan over welke jeugdhulp er voor een kind nodig is, maar ook over de regels die de gemeente opstelt over kinderen. Bijvoorbeeld over hoe de gemeente de gevolgen van de Corona-crisis voor kinderen wil aanpakken. Dit recht heet ‘jeugdparticipatie’.

Wat doet de kinderombudsman aan jeugdparticipatie?
De kinderombudsman vindt het heel belangrijk dat kinderen en jongeren hun mening kunnen geven én dat er goed naar hen geluisterd wordt. ‘Als ik klachten behandel vraag ik, als dat mogelijk is, altijd wat de kinderen er zelf van vinden. Een meisje dat een verkeerde rolstoel geleverd kreeg van de gemeente, kon mij haarscherp vertellen welke problemen dat opleverde in haar dagelijks leven. Dat maakt het zoeken van een goede oplossing ook veel makkelijker! Ook bij mijn onderzoeken betrek ik kinderen en jongeren. Welke problemen zien zij en wat vinden zij een goede oplossing? Geef informatie over de gemeentelijke armoederegelingen niet alleen aan ouders maar ook aan jongeren, was bijvoorbeeld een inventieve oplossing van jongeren om die regelingen beter bekend te maken.’

Doet Nissewaard genoeg aan jeugdparticipatie?
Nissewaard heeft een kindergemeenteraad en een jongerenraad. Op die manier kunnen kinderen en jongeren meepraten met de gemeente. ‘Ik roep dan ook het nieuwe stadsbestuur en de nieuwe gemeenteraad op om de kindergemeenteraad en een jongerenraad zo veel mogelijk te betrekken als er over kinderen en jongeren gesproken wordt. Regels van de gemeente zijn namelijk pas goed als ze aansluiten bij de behoeften van kinderen. En wat die behoeften zijn, weet je pas als je daarover met hen in gesprek gaat! Wel is het nodig dat er heldere regels komen over hóe je kinderen en jongeren betrekt als gemeente. Die regels zijn er nog niet. Ik vind die regels heel belangrijk. Zulke regels beschermen kinderen tegen schijnparticipatie. En zorgen er bijvoorbeeld voor dat kinderen vooraf begrijpelijke informatie krijgen die nodig is om ergens over te kunnen meepraten. Alleen als je zorgvuldig met kinderen en jongeren omgaat, doen ze de volgende keer weer mee. Daarom ga ik na de zomer hard aan de slag om samen met de jongeren van Nissewaard en de andere gemeenten waar ik kinderombudsman ben, deze regels op te stellen. Wordt dus vervolgd!’

Hoe kan je meer leren over jeugdparticipatie?
‘Omdat ik jeugdparticipatie zo’n belangrijk recht vind, heb ik daar een les over gemaakt. Dit is les 3 van mijn serie kinderrechtenlessen. Die vind je hier: https://www.kinderombudsmanrotterdam.nl/jouw-rechten/kinderrechtenlessen/.’ Ook op de website www.kinderrechten.nl vind je meer informatie.

Wil je meer weten? Neem dan contact met de kinderombusman op. Je kunt Stans Goudsmit mailen op: info@kinderombudsmanrotterdam.nl of gratis bellen op: 0800 2345 111 (op werkdagen tussen 09:00 & 16:00). Appen kan ook via 06 58 07 3580.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant