Het Oranje-raam in de zuidbeuk van de Sint-Catharijnekerk.
Het Oranje-raam in de zuidbeuk van de Sint-Catharijnekerk. Foto: Madeleine de Haas.

In het spoor van de Oranjes

Algemeen 349 keer gelezen

Op dit moment is in Historisch Museum Den Briel de tentoonstelling ‘Het Huis Oranje-Nassau in Brielle en op Voorne-Putten’ te bekijken.

Als aanvulling op die tentoonstelling heeft Ivar Iding van KijkenLuister de Oranjeroute Voorne-Putten ontworpen. De redactie neemt u de komende weken mee langs de belangrijke plekken op deze route. We beginnen in Brielle.

Stadhuis
Vele leden van het Huis Oranje-Nassau hebben het Brielse stadhuis bezocht. Van prins Willem van Oranje en prins Maurits tot en met koning Willem-Alexander. Voor een opening of om de orde te herstellen. Dat is echter niet altijd het huidige stadhuis geweest. De gevel van het pand op de Markt dateert uit 1792. Aangrenzend aan de stadhuis is de stadsgevangenis uit 1623 te vinden. In het oude stadhuis is nu Historisch Museum Den Briel gevestigd.

Willem van Oranje bezocht Brielle in 1573 om te kijken of zijn aanbevelingen om de Brielse verdediging te verbeteren, waren uitgevoerd. De stad was immers een jaar eerder bevrijd van de Spanjaarden en een dergelijke bezetting was niet voor herhaling vatbaar. De bezoekende Oranjes kwamen ook een paar keer naar Brielle om het stadsbestuur naar huis te sturen, omdat ze de republikeinse groepen steunde in plaats van achter de prinselijke plannen te staan.

De Sint-Catharijnekerk
De Sint-Catharijnekerk, ook wel de Brielse Dom genoemd, is gebouwd tussen 1417 en 1482. In die periode werd een groot deel door brand verwoest. De herbouw ging wel van start maar in 1482 was het geld op, zodat noch de kerk, noch de toren afgebouwd zijn.

Van prins Willem van Oranje tot en met koning Willem-Alexander, veel leden van het Huis Oranje-Nassau zijn in de Sint-Catharijnekerk geweest, voor een ja-woord of om te bidden voor een goede afloop. Op 12 juni 1575 gaf prins Willem van Oranje in Brielle zijn jawoord aan Charlotte de Bourbon. Het was zijn derde huwelijk. Ruim 100 jaar later bezocht Maria Stuart II de kerk om te bidden voor een goed verloop van de missie van haar man prins Willem III. Hij was onderweg naar Engeland om haar vader van de troon te stoten en Koning te worden van Engeland.
Het Asylplein
Aan het Asylplein ligt het Asyl, een opvanghuis voor oude en gebrekkige zeelieden. De eerste steen van het Asyl is op 1 april 1872 gelegd door Koning Willem III en kroonprins Willem Alexander. Een document dat het tweetal ondertekende, is ingemetseld in de sokkel van de Nimf. Terwijl Willem III vol trots zijn slag sloeg, raakte prins Hendrik in 1914 bijna zijn geliefde Helga kwijt op het plein. Gelukkig werd zijn hond weer snel gevonden.

Uit de krant

Uit de krant