Cypress van Herma de Wit-Orobio de Castro.
Cypress van Herma de Wit-Orobio de Castro. Foto: Madeleine de Haas

Beeldentuin Ravesteyn: kunst, cultuur en natuur

Algemeen 262 keer gelezen

Heenvliet - Tot en met zondag 12 juni is de ruïne Ravesteyn in Heenvliet weer het decor van de jaarlijkse Beeldentuin Ravesteyn. Ook dit jaar weet deze expositie de bezoeker te verrassen met een grote variëteit aan kunstwerken van meer dan 20 kunstenaars.

Wandelend over het landgoed van vijf hectare ontdek je, naast de ruïne, vele sculpturen, keramieken, glasobjecten en installaties. Op een fraaie en boeiende wijze zijn de kunstwerken in de prachtige natuur van het landgoed geplaatst. Een van de hoogtepunten is de ruïne, die zelf ook als expositieruimte dient.

De kunstenaars
Het werk van een van de oudste, nog actieve kunstenaar Klaas Gubbels (88 jaar) neemt een vooraanstaande plaats in. Gubbels is een belangrijke Nederlandse kunstenaar, die sinds de jaren 50 een indrukwekkend oeuvre heeft opgebouwd waarin ketels, tafels, stoelen, schaakborden en vrouwenfiguren figuren.  Het werk van hem dat in de Beeldentuin te zien is loopt uiteen van een ketel en schaakstuk op tafel, een enkele ketel, een krachtige stoel, een liefdevolle dubbele ketel en twee in elkaar vleiende ketels. Gubbels zegt het gewone uit te willen beelden. Het onderwerp is keer op keer hetzelfde, maar het werk is altijd anders. ‘Esthetiek mag geen leidraad zijn.’Behalve het werk van Klaas Gubbels valt er nog heel veel meer te ontdekken tijdens de wandeling. De levensgrote sculptuur ‘Cypress’ van Herma de Wit (brons) is een ode aan de natuur, waarin je kan staan om de natuur van binnen te ervaren. Een kleine zaaddoos van de in Kroatië gevonden Cypress vormde de inspiratie voor een levengrote uitvoering. ‘Ik bouw het skelet op met natuurlijke materialen, zoals jute en gips’, vertelt Herma. ‘Ik vorm de schil met mijn handen waardoor ik het werk een emotionele lading kan geven. Aan de binnenzijde is een reliëf van grassen aangebracht.’ Verrassend zijn ook de kunstwerken van Ahmet Akay (RVS-objecten), Jan Aldenhoven (houten beelden), James Aldridge (cut out kunst), Josée Bastiaenen (glas), Antoinette Cremers (van glas tot kunststof), Roland de Jong Orlando (cortenstaal), Kamagurka (cartoonkunst), Jonneke Kodde (brons), Jelle Korevaar (kinetisch werk), Jeroen Meijs (brons/multi-materiaal), Conny Pols (keramiek), Ei-Ei Producties/Rianne Schaaf en Paul Reker (installatie), Bert Sterk (glas), Rieke van der Stoep (brons), Studio Roex/Nic Roux, Jeske Kapitein (meubeldesign), Koos Veerkamp (metaal), André Vranken (multi-materiaal), Karin van de Walle (keramiek), Cissy van der Wel (steen) , Han van Wetering (brons/keramiek) en José Jonkers (installaties),. Van Jonkers is het project Trekpaard en Stokpaard te zien, dat gemaakt is voor een locatie in Buggenum (Limburg). In een monumentale stal, waar door een storm het rieten dak van afgeblazen is, stonden vroeger krachtige trekpaarden. Die zijn verslagen door de modernisering en hun werk wordt nu gedaan door tractoren.

Combinatie van kunst, cultuur en natuur
De beeldentuin wordt dit jaar voor de 27-ste keer georganiseerd door professionele en ervaren vrijwilligers met liefde voor kunst, een oog voor schoonheid en hart voor het historische landgoed Ravesteyn. Beeldentuin Ravesteyn is daarmee ook dit jaar weer een inspirerende plek om te zijn.

Beeldentuin Ravesteyn is een initiatief van Stichting Stede & Vrye Heerlykheyt en heeft als doel genieten van kunst, cultuur en natuur. Uit de kaart- en kunstverkoop wordt o.a. het onderhoud aan de ruïne betaald. 

Bezoekersinformatie 
Een bezoek aan de Beeldentuin start bij de ingang aan de Korte Welleweg in Heenvliet. De beeldentuin is  tot en met zondag 12 juni  geopend van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur Op tweede pinksterdag is de tuin gesloten. Verder zijn er verschillende arrangementen en aparte groepsbezoeken te boeken. E-tickets zijn te verkrijgen via www.beeldentuinravesteyn.nl.

Een rustpunt, om bij te komen van de vele indrukken, is het tijdelijke theehuis, waar een drankje en heerlijk gebak wordt geserveerd.

Voor kinderen is er gedurende de expositie een leuke speurtocht, waarmee een prijs valt te winnen. Op Hemelvaartsdag is er een kunstworkshop, waar kinderen een eigen kunstwerk kunnen maken onder begeleiding van een kunstenaar.

Trekpaard en Stokpaard van José Jonkers.
De Drie Wijzen van Rieke van der Stoep.
Jonneke Kodde.
Een dubbele ketel van Klaas Gubbels.

Uit de krant