Afbeelding

Gouden Laars voor zes duurzame initiatieven op Laarzendag

Algemeen 289 keer gelezen

Het was zonnig en warm tijdens de eerste Laarzendag op 14 mei in het NLDelta-gebied. Niet het meest logische moment om op laarzen te lopen. Toch trokken veel mensen de laarzen de aan. Om aandacht te vragen voor het stijgende water en meer biodiversiteit. We willen tenslotte straks niet altijd op laarzen lopen

De hele dag waren er excursies en activiteiten waarbij de laars centraal stond. 

Laarzenmars

Vanuit het Biesbosch MuseumEiland startte in de ochtend een laarzenmars.  Gedeputeerde Stijn Smeulders, lokale politici en bewoners uit het gebied trokken op laarzen de Biesbosch in langs een aantal prikkelende stellingen.  Maak je je zorgen om klimaatverandering? Hoeveel tegels kun jij uit je tuin halen om te zorgen voor meer groen? 

Gouden Laars

Daarna reikte gedeputeerde Stijn Smeulders van provincie Noord-Brabant buiten het museum zes Gouden Laarzen (van chocola) en een cheque van € 1000 uit aan een aantal duurzame initiatieven. Juryvoorzitter Renske Visscher, Directeur regio Zuid van IVN natuureducatie, roemde de plannen en riep op om vooral door te gaan met duurzame plannen in je eigen buurt. Klimaatverandering kunnen we alleen tegengaan als we zelf in actie komen. 

Dit zijn de prijswinnende initiatieven:

·         De Oranje Nassauschool uit Dordrecht en de Brede School Lingewaard  in Arkel gaan hun schoolpleinen vergroenen.

·         In de binnenstad van Dordrecht worden mensen uitgedaagd om twee buurtgenoten een plantje te geven voor een geveltuin.  Zo ontstaat een kettingreactie en wordt de wijk veel groener.

·         In Ramsdonksveer komt een natuurlijke speeltuin middenin een woonwijk, met aandacht voor kinderen én dieren zoals vleermuizen en insecten.

·         In de wijk Crabbehof in Dordrecht toveren buurtbewoners een parkeerplaats om tot  een groen sociaal plein dat ze samen gaan onderhouden.

·         In Rockanje gaat een inwoner met een waterbekken en regentonnen andere inwoners overhalen ook duurzaam met water om te gaan. 

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant