Afbeelding
Pixabay

Studenten helpen studenten met hun mentale gezondheid

Algemeen 204 keer gelezen

4 studenten van de Hogeschool van Rotterdam zijn gestart met een startup dat in het teken staat van de mentale gezondheid van medestudenten. Er wordt vooral de nadruk gelegd op het leren omgaan en het helpen bij het ervaren van een gegeneraliseerde angststoornis. Hier vallen onder andere faalangst en piekeren onder.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 11 jongeren een hoog risico lopen op het ervaren van een angststoornis, hier wilt ‘StudentMentaal’ iets aan gaan doen.

Het ontstaan

De 4 tweedejaarsstudenten van de Hogeschool van Rotterdam hebben tijdens het doen van een schoolproject een startup weten te ontwikkelen die in het teken staat van het helpen van medestudenten. Djemiran Otte, Werner van Leeuwen, Rob Roelands en Harvey van der Stelt gingen deze uitdaging aan. De startup is ontwikkeld als online ‘platform’ waar op een laagdrempelige manier gewerkt kan worden aan het leren leven met een gegeneraliseerde angststoornis. Uit de praktijk is gebleken dat studenten en hun mentale gezondheid een ondergeschoven kindje is. De wachtrijen bij professionele instanties zijn dezer dagen enorm en er zijn weinig tot geen alternatieven die in de tussentijd aangeboden worden. De 4 studenten zagen hier hun kans om ook wat terug te kunnen doen voor de maatschappij en voor hun medestudenten.

De deur openen

Dit ‘platform’ is een website dat ingedeeld is naar de behoeftes en keuzes van de doelgroep. Zo wordt er vooral de nadruk gelegd op sport en spel. Door met elkaar te sporten en dit ook mede te organiseren hopen de studenten de onderlinge communicatie te kunnen stimuleren: ‘openhartigheid is een van de waardes waar StudentMentaal voor staat’, aldus Rob Roelands. ‘Door het stimuleren van het in gesprek gaan met elkaar willen wij het taboe doorbreken via een laagdrempelige manier, er wordt nog te weinig onderling gepraat over mentale problemen’, aldus Djemiran Otte. De 4 studenten weten dus dat ze flink aan de bak kunnen om tot resultaten te kunnen komen: ‘het zal hard werken worden om tot eerste resultaten te komen, maar wij zijn een groep die bij elkaar het beste naar boven kunnen halen’, aldus Werner van Leeuwen.

De toekomst

De startup is nog in volle ontwikkeling, maar er is goede hoop op het succesvol laten worden van de startup: ‘Wij werken veel via sociale media en zijn onlangs begonnen met een crowdfunding, op deze manier hopen wij geld op te kunnen halen om zo ons platform optimaal te kunnen ontwikkelen’, zegt Harvey van der Stelt. De website kan gevonden worden via: www.studentmentaal.nl en via de socials van StudentMentaal. De studenten streven naar een wereld waarin alle medestudenten kunnen doen en laten wat zij willen zonder gehinderd te worden door enige stress of blokkeringen die veroorzaakt worden door een slechte mentale gezondheid. ‘Wij willen echt zoveel mogelijk studenten bereiken om ze zo optimaal te kunnen helpen, het zou mooi zijn als wij maar iets kunnen betekenen voor ze’, sluit Werner van Leeuwen af.

Uit de krant