Het klimaat speelt een belangrijke rol voor kinderen.
Het klimaat speelt een belangrijke rol voor kinderen. Foto: pixabay.com

Is de klimaatcrisis een kinderrechtencrisis?

Algemeen 285 keer gelezen

Van ons allemaal leven de kinderen en jongeren nog het langst op deze aarde. De negatieve gevolgen van de klimaatcrisis voelen zij het hardst. En als we de schade nu niet inperken, hebben ook de volgende generaties hier geweldig veel last van. De overheid en de gemeenten, hebben de plicht om een veilige en gezonde omgeving te waarborgen om in op te groeien. En kinderen hebben ook recht op een schoon en duurzaam milieu, heeft de Verenigde Naties in 2021 erkend. Door de klimaatcrisis komen kinderrechten in de knel te zitten!

Het kinderrechtencomité van de Verenigde Naties onderzoekt op dit moment de invloed van het klimaat op de rechten van kinderen. Toen zij eerder dit jaar Nederland evalueerden, hebben zij een aanbeveling gedaan over het milieu. Zij maken zich zorgen over hoeveel kinderen in Nederland astma hebben en om de zeespiegelstijging in Caribisch Nederland. Zij vragen Nederland een goed klimaatbeleid uit te werken en daarbij de kinderrechten én behoeften van kinderen mee te nemen. Hier moeten de overheid en gemeenten dus mee aan de slag.

Geef je mening!
Het kinderrechtencomité is ook bezig om samen met jongeren een algemene aanbeveling te schrijven (een ‘General Comment’) over milieu en de klimaatverandering. Hierin is speciale aandacht voor de mening van jongeren. Het is de eerste keer dat jongeren meewerken aan een General Comment. Dat vindt de kinderombudsman een mooie ontwikkeling! Doel van de samenwerking is om na te gaan hoe de rechten van kinderen worden beïnvloed door de milieucrisis en wat landen moeten doen om deze rechten te beschermen.

Het kinderrechtencomité heeft een adviesteam opgesteld van jonge activisten. Zij mogen meeschrijven. Maar jij kan ook meewerken! Je kunt een vragenlijst (helaas wel alleen in het Engels) invullen om je mening te geven. Die vragenlijst vind je hier: https://l4cqlef9g5g.typeform.com/to/jmmLTuP5?typeform-source=childrightsenvironment.org

Kom zelf in actie!
Ook jij kan in actie komen. Vind je dat je gemeente niet voldoende doet om te zorgen voor een schoon en gezond milieu? Spreek je uit! Of heb jij een goed idee wat de gemeente daaraan kan doen? Laat dit weten aan de gemeenteraad, medewerkers van de gemeente of de burgermeester. Het gaat om jouw toekomst!

Lukt het je niet om in contact te komen met de gemeente? Of vind jij dat jouw rechten geschonden worden? Neem dan contact met de kinderombudsman op! Voor contact met de kinderombudsman kun je mailen naar: info@kinderombudsmanrotterdam.nl of gratis bellen op: 0800 2345 111 (op werkdagen tussen 09:00 & 16:00). Appen kan ook via 06 58 07 3580. 

Wil je de zaak van de maand lezen? Kijk dan op https://www.kinderombudsmanrotterdam.nl/ 

 

Uit de krant

Uit de krant